Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 12:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/med-kina-som-ledare-blir-varlden-en-morkare-plats/

Ledare

Med Kina som ledare blir världen en mörkare plats

Kinas president Xi Jinping.
Kinas president Xi Jinping. Foto: Pang Xinglei/Zuma Press

DN 1/7 2020. I takt med att dess globala inflytande ökar blir stormakten Kinas brott mot de mänskliga rättigheter grövre.

Det är i dag 23 år sedan Hongkong överlämnades till Kina av det brittiska imperiet efter att länge ha varit en koloni. Men den frihet som Hongkongborna vant sig vid blir alltmer hotad. Nu har en fruktad kinesisk så kallad säkerhetslag klubbats igenom. Den markerar, som aktivisten Joshua Wong, född 1996, uttrycker det, slutet på Hongkong så som vi känner det.

Luddiga anklagelser om ”separatism” och ”omstörtande verksamhet” kan ge livstidsstraff, enligt Reuters. Det är startskottet på ett terrorvälde. Rättsstatens principer och demokratiska rättigheter blir för Hongkongborna bara minnen att se tillbaka på. Redan tidigare har polisens brutalitet mot demonstranter och oliktänkande varit utbredd. Nu riskerar unga demonstranter, och alla framtidens regimkritiker, att sättas i fängelse på det kinesiska fastlandet utan rättegång och på godtyckliga grunder. 

Den mest högljudde kritikern mot Kinas aggressiva politik är USA:s president Donald Trump, en politiker som annars gjort sig känd för sitt ointresse för omvärlden.

Många av Hongkongs demonstranter inser att Trump snarare bekymrar sig för geopolitik än deras mänskliga rättigheter. Men i och med att resten av världen tiger blir stödet från USA:s president desto mer betydelsefullt. 

En majoritet i riksdagen har emot regeringens vilja drivit linjen att Sverige ska stå bakom kravet på att EU ska införa sanktioner mot Kina. Men landet har blivit en stormakt som få europeiska länder har lust att sätta sig upp emot.

Ett lamt USA leder inte till mindre imperialism, kolonialism och rasism. Tvärtom.

Med krigen i Mellanöstern och statskupper i Sydamerika i minnet har många amerikanska liberaler krävt att USA ska vara mindre av en världspolis och sluta lägga sig i omvärldens affärer. Men tyvärr tyder inget på att en sådan utveckling gör världen bättre.

I och med Donald Trumps isolationism kan Kina nu, rent krasst, sägas ha tagit ledningen för globaliseringen. Det är Kina som driver på den allt snabbare integreringen av världsekonomin, inte sällan aggressivt och dominerande. I Afrika och Sydostasien pågår en modern kolonisering. 

Sedan flera år tillbaka är det Kina, inte USA eller EU, som är den afrikanska kontinentens största handelspartner. I utbyte mot tillgång till naturresurser och geopolitiskt inflytande har många länder fått stora infrastrukturprojekt byggda. Allt bekostat av saftiga lån som blir svåra att återbetala. 

Ett lamt USA leder inte till mindre imperialism, kolonialism och rasism. Tvärtom. 

Trots att den europeiska skulden i världens orättvisor knappast är obefintlig, är unionen just nu världssamfundets främsta försvarare av frihet, demokrati och rättsstatens principer.

Det kom i veckan oroande rapporter om att Kinas förföljelse av de muslimska uigurerna förvärrats. Det har länge varit känt att ett par miljoner muslimer placeras i interneringsläger, för att omvändas från religionen, sina traditioner och sitt modersmål. Att föda ”för många” barn är en av grunderna för att skickas dit. Det har nu framkommit att kvinnliga fångar tvingas att äta p-piller eller får spiraler inopererade i livmodern mot sin vilja och sina religiösa övertygelser. För att skynda på den etniska rensningen genomför kinesiska myndigheter tvångsaborter och tvångssteriliseringar.

Ett samlat EU måste överväga sanktioner, även om de blir dyra. Trots att den europeiska skulden i världens orättvisor knappast är obefintlig, är unionen just nu världssamfundets främsta försvarare av frihet, demokrati och rättsstatens principer. Att stå upp för Hongkong och Kinas muslimer ingår i den rollen.

Ämnen i artikeln

Kina
Hongkong
Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt