Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 19:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/med-pippi-langstrump-for-klimatet/

Ledare

Per Svensson: Med Pippi Långstrump för klimatet

Ett märkvärdigt barn. Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Det finns tydliga paralleller mellan världens starkaste flicka och världens mest inflytelserika klimataktivist. Båda personifierar Astrid Lindgrens uppfordrande politiska moral.

Rätta artikel

När Pippi Långstrump tar farväl av matroserna på sin pappas båt säger en av dem vad alla tänker: ”Ett märkvärdigt barn”.

Man säger gärna något liknande om Greta Thunberg. Det är inte bara flätorna som gör det lätt att tycka sig se något av ”världens starkaste flicka”.

Pippi får i en episod stadens alla barn att tåga genom stan unisont spelande Kronobergs regementes paradmarsch på lergökar. De stoppas av en arg polis som ryter: ”Sluta ögonblickligen”. Pippi Långstrump ger honom en klapp och säger: ”Var glad att vi inte köpte basuner.”

Greta Thunberg har skaffat sig en gigantiskt global basun, och på fredagen blåste barn och unga över hela världen unisont i den. Skolstrejker ”för klimatet” ägde rum i över 1 500 städer i över 100 olika länder. Och det är bara drygt ett halvår sedan Greta Thunberg ensam satte sig med sitt plakat framför riksdagshuset i Stockholm.

Det finns i historien många exempel på hur enskilda individer har inspirerat till mäktiga politiska och sociala rörelser. Men har det någonsin förr skett så snabbt och så massivt?

Genomslaget för Greta Thunbergs aktion hänger rimligen samman med att klimatkrisen i ordets bokstavliga mening är gränslös. Världens fattiga kommer att drabbas värst av klimatförändringarna, men också de rika och privilegierade lever under bilan. Man kan inte köpa sig en ny jord.

Hos henne känner man igen Astrid Lindgrens uppfordrande moral.

Mot den bakgrunden kan det tyckas obegripligt att Greta Thunberg under lång tid överösts med hånfulla kommentarer i det svenskspråkiga biflödet till den sociala mediekanalen Twitter. Källan till skitpratet tycks ofta vara belägen i gränslandet mellan den mer kultiverade högern och dess dyiga utmarker.

Vad är det hos Greta Thunberg som är så provocerande? Kanske att hon är en så stark motkraft till den cynism och misantropi hennes belackare själva excellerar i. Hos henne känner man igen Astrid Lindgrens uppfordrande moral, den som personifieras av gestalter som Skorpan, Mio, Ronja, Emil och Pippi: Det finns saker man måste göra...

Hånarna har hoppat från det ena argumentet till det andra i sin iver att förringa tonåringens kamp mot klimathotet. Den senaste favoriten: Hon borde vara i skolan i stället. Det påminner om hur en polis förklarar för Pippi hur tråkigt det kommer att vara när någon frågar henne vad Portugals huvudstad heter och hon inte kan svara eftersom hon inte gått i skola. Pippi svarar att så kan det bli, men man kan inte ha roligt jämt, och förresten har hon varit i Lissabon med sin pappa.

På fredagen tog Greta Thunberg med sig tusentals och åter tusentals unga till ”Lissabon”, till deras verklighet och framtid.