REPLIK. Det är naturligt att Polismyndigheten får möjlighet att inkomma med en uppdaterad lägesbild när en ny nationell säkerhetsstrategi ska arbetas fram. Det skriver inrikesminister Mikael Damberg (S).
En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-20 01:54
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/mikael-damberg-sjalvklart-att-begara-in-ny-information/
I en kolumn på DN:s ledarsida ondgör sig Hanne Kjöller över att regeringen vill ha in uppdaterad information om organiserad brottslighet från berörda myndigheter. Det är svårt att förstå ilskan.
Underlaget ska ligga till grund för en ny nationell säkerhetsstrategi. Säkerhetsstrategin ska uppdateras inom en femårsperiod. Det är detta som nu görs. Ingen tidigare regering har tagit fram en strategi som redovisar Sveriges syn på säkerhet i bred bemärkelse så som hot från främmande makt, terrorism, hälsohot, hot mot kritisk infrastruktur samt klimathotet. Det pågår ett arbete med att identifiera nya företeelser som kan utgöra säkerhetsutmaningar.
Organiserad brottslighet var ett av de hot som tidigt lyftes fram och jag menar att frågan fortsatt är högst relevant utifrån ett nationellt säkerhetsperspektiv.
Jag gläds visserligen åt att Hanne Kjöller också har läst den myndighetsgemensamma rapporten om grov organiserad brottslighet. Den borde stämma till politisk eftertanke också bland liberaler. Regeringen arbetar målmedvetet och har ökat styrningen och prioriteten för grov organiserad brottslighet i myndigheternas instruktioner.
Vi genomför det största paketet mot gängkriminaliteten någonsin. Straffskärpningar och fler och effektivare verktyg för polisen är en av orsakerna till att fem gånger fler nu häktas för grovt vapenbrott än 2017. Samtidigt fortsätter antalet polisanställda att öka. Sverige har aldrig haft fler poliser. Men arbetet med att nå 10.000 fler polisanställda till 2024 fortsätter.
Rom byggdes inte på en dag, inte heller går det att i en handvändning bryta gängkriminalitet. Under årtionden har samhället varit för slapphänt mot framväxande kriminella grupperingar.
Det står naturligtvis Kjöller fritt att kritisera undertecknad. Personligen anser jag att det vore anmärkningsvärt om Polismyndigheten inte fick möjlighet att inkomma med en uppdaterad lägesbild när en ny nationell säkerhetsstrategi ska arbetas fram.