Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 10:01 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/mp-spelar-ratt-boll-men-ar-anda-inte-pa-banan/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

MP spelar rätt boll men är ändå inte på banan

Språkröret Isabella Lövin (MP) talade inte otippat om mat och miljö i Almedalen.
Språkröret Isabella Lövin (MP) talade inte otippat om mat och miljö i Almedalen. Foto: Henrik Montgomery/TT

DN 9/7 2018. Miljöpartiet betonar klokt sitt engagemang för klimatförändringarna. Det är bara synd att väljarkåren inte delar intresset för dessa frågor. Men partiet kan ändå inte göra om sig. Och det behövs som blåslampa.

VAL 2018

Mat och miljö stod i centrum när Miljöpartiets Isabella Lövin talade i Almedalen på söndagen. Budskapet var alarmerande: ställer vi inte om kommer klimatförändringarna ställa till stor skada på jorden. Förslaget var inåtvänt: Sveriges självförsörjningsgrad av livsmedel ska öka trots att vi är med i EU. Framförandet var paradoxalt nog resonerande; Isabella Lövin är ingen demagog. 

Miljöpartiet är sig självt, klokt nog. Företrädarna pratar om de frågor som är anledningen till att partiet bildades. Det finns en genuin förvissning om att just de behöver rädda världen. Fokusgrupper och opinionsmätningar, som styr många andra partiers profilering, känns befriande långt borta. Förslag som att lägga ner Bromma flygplats och höja skatten på bensin är inte vrålpopulära

Samtidigt är miljöfokuset Miljöpartiets problem just nu. Språkröret talade tappert om klimatförändringarna, men partiet är ändå inte riktigt på bollen. Trots rekordlång värmebölja och torka handlar det politiska samtalet om helt andra frågor än den globala uppvärmningen. Det ska till något som kan förändra dagordningen på samma sätt som döda sälar gjorde, när de spolades iland för 30 år sedan. Miljöpartiet tog sig in i riksdagen i det så kallade sälvalet 1988

Ytterligare en faktor är viktig för att bedöma partiets potential: Miljöpartiet är numera ett maktparti. Det sitter i regeringen och i den politiska ledningen för många kommuner och landsting. Det tidigare utpräglat idealistiska partiet har på senare år prioriterat att pragmatiskt få igenom en del av sina sakfrågor. Ibland har priset blivit mycket högt, som när Socialdemokraterna krävde en mycket restriktiv migrationspolitik. Miljöpartiet stannade kvar i regeringen, men dåvarande vice statsminister Åsa Romson gjorde det med tårar i ögonen

Omläggningen har urholkat förtroendet för partiet i en kärnfråga: asylpolitiken. Miljöpartiet har tidigare varit lagt vinn om att välkomna människor som flyr för sitt liv. Att de kunde kompromissa till EU:s miniminivå förvånar och förfärar.

Att sitta i majoritet kräver inte bara kompromisser utan även hårt förhandlingsarbete och handfast styrning av offentlig verksamhet. Detta tar tid och energi och det märks i Miljöpartiets fall. Det är inte ett utåtriktat parti som syns och hörs. Språkrören har även mycket låga förtroendesiffror, trots att de är vice statsminister respektive utbildningsminister.  

Trots allt var det förmodligen inte det sista talet som hålls av ett språkrör i Almedalen, men det blir på håret att MP klarar riksdagsspärren. Lite talar dock för att den rödgröna regeringen kommer att få ett fortsatt mandat efter att väljarna sagt sitt den 9 september. 

MP och SD är varandras raka motsatser.

Isabella Lövin tog föga förvånande avstånd från Sverigedemokraterna i sitt tal. MP och SD är varandras raka motsatser. Hon avkrävde svar av L och C om huruvida de kommer att släppa fram en moderatledd regering, som är beroende av SD. Men hur ser MP på sin egen roll att förhindra att SD får inflytande över den förda politiken? Även om partisekreteraren Amanda Lind säger att MP föredrar ett fortsatt samarbete med S så kan det parlamentariska läget kräva en blocköverskridande konstellation efter valet. Kan MP då tänka sig att vara en del av ett regeringsunderlag, som innehåller alliansen, för att regeringen inte ska bli beroende av SD?

Det vore ett välkommet sätt att utöva makt mot bakgrund av att veckan i Visby har präglats av högerpopulism och unken nationalism. 

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.