Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 12:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/naod-habtemichael-fler-borde-fundera-pa-om-de-verkligen-vill-springa-putins-arenden/

LEDARE

Naod Habtemichael: Fler borde fundera på om de verkligen vill springa Putins ärenden

I höst fyller Rysslands auktoritäre president 70 år.
I höst fyller Rysslands auktoritäre president 70 år. Foto: Alexey Druzhinin/AFP

Det säkerhetspolitiska läget i Europa har blivit betydligt mer osäkert. Att då stänga dörren för en framtida svensk anslutning till Nato är precis vad Putin vill höra.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Oroliga tider kan locka fram såväl de bästa som de sämsta argumenten hos debattörer. Eller till och med desinformation, om läget så kräver.

En person som verkar anse att ändamålen helgar medlen, oavsett om man agerar Moskvas nyttiga idiot eller ej, är Peter Johansson (S).

På Twitter skriver kommunpolitikern i Malmö att ett svenskt Nato-medlemskap oundvikligen kommer att leda till att kärnvapen förvaras på svensk mark.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har tidigare varit föredömligt tydlig i att markera mot lögner och felaktigheter som ofta florerat när Sveriges roll i Nato har varit föremål för diskussion. Inte minst inför att riksdagen skulle rösta igenom värdlandsavtalet med försvarsalliansen.

Rysslands alltmer aggressiva trupprörelser vid den ukrainska gränsen har satt i gång en ny säkerhetspolitisk debatt. Men än så länge har Socialdemokraterna vägrat att ompröva sitt hårdnackade motstånd mot ett svenskt medlemskap i Nato.

På andra sidan Östersjön verkar ledande politiker ha en större insikt om allvaret.

Efter att president Putin presenterade en kravlista som begär att inga fler länder ska få gå med i försvarsalliansen, kallade Hultqvist kraven för helt oacceptabla. För att i nästa sekund understryka att Sverige inte ska gå med i Nato ”varken nu eller senare”.

Centerpartiets utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren konstaterade att det är precis det som Kreml vill höra.

På andra sidan Östersjön verkar ledande politiker ha en större insikt om allvaret. Nyligen aviserade två finländska Europaparlamentariker för De gröna att de har bytt ståndpunkt i frågan. De anser att ett fullvärdigt medlemskap i Nato skulle fungera som en garant för Finlands självständighet.

Det har de alldeles rätt i. Med regeringens återkommande mantra om alliansfrihet, trots Sveriges nära samarbete med Nato, åtnjuter vi stora fördelar förutom en petitess: försäkringen om det skulle gå käpprätt åt helvete.

Ämnen i artikeln

Nato
Ryssland

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt