Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 10:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/naod-habtemichael-har-glenn-flyttat-till-stockholm-an/

LEDARE

Naod Habtemichael: Har Glenn flyttat till Stockholm än?

Stockholm blir aldrig min stad, sjunger Håkan Hellström.
Stockholm blir aldrig min stad, sjunger Håkan Hellström. Foto: Magnus Hallgren

Kan du namnge ett par ministrar med bakgrund i Göteborg? Förmodligen inte. Sveriges politiska elit domineras av stockholmare.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Jag bor i Göteborg. Det känns som en syndabekännelse att skriva, men det är bara ett konstaterande.

Vi göteborgare är unika. Vi är förmodligen de enda som förknippar Demokraterna med vårt lokala parti och kommunalrådet Martin Wannholt snarare än president Biden.

Och vi är rejält underrepresenterade utanför vår stad – också vad gäller politiska toppositioner.

Om inte ens rikets andra stad kan konkurrera med huvudstaden, vilken stad ska då kunna göra det?

Med rubriken ”Fler som bär fluga i regeringen – än göteborgare” kartlade Göteborgs-Posten förra veckan hur illa ställt det är. Sedan år 2000 har bara sju av 131 ministrar haft en koppling till staden.

Även om bristen på göteborgare är tydlig är den uppenbara överrepresentationen av stockholmare ännu mer slående.

I samma kartläggning visar det sig att över 60 statsråd kommer från Stockholm. Räknar man med huvudstadens närområde ökar siffran med ytterligare ett 20-tal ministerposter.

Det är inte märkligt med tanke på att den nationella makten är koncentrerad till Stockholm. Staden är statsapparatens epicentrum. Där finns departementen, myndigheter i överflöd och givetvis lobbyister som ska framföra sina argument till regering och riksdag.

För att inte tala om alla seminarier och boksläpp som framstår som en oas för den samhällsintresserade göteborgaren. Det får mängder av nyexaminerade nationalekonomer och statsvetare att boka X2000-biljetter och vallfärda österut.

Men att 80 av 131 statsråd har en bakgrund i Stockholm med omnejd tyder på en bristande förankring runt om i landet. Om inte ens rikets andra stad kan konkurrera med huvudstaden, vilken stad ska då kunna göra det?

Fenomenet är inte heller begränsat till det politiska toppskiktet.

Samma sak förekommer i näringslivet. Sveriges två största företag har sina säten i Göteborg, Volvo Cars och Volvo AB. Det till trots har DN tidigare visat att inga av deras bolagsdirektörer bor här. Direktörerna bor i Stockholm.

Ämnen i artikeln

Göteborg

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt