Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 06:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/naod-habtemichael-lat-inte-putin-tysta-sanningen/

LEDARE

Naod Habtemichael: Låt inte Putin tysta sanningen

Muratov med medaljen.
Muratov med medaljen. Foto: Eduardo Munoz Alvarez/AP

Putin har krossat pressfriheten i Ryssland. Väst måste stödja landets journalister.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Nobelmedaljen är den finaste utmärkelsen som en författare, kemist eller aktivist kan våga drömma om. Men i måndags valde den ryske chefredaktören för Novaja Gazeta att auktionera ut sin medalj.

Dmitrij Muratov – som tilldelades Nobels fredspris 2021 tillsammans med den filippinska journalistkollegan Maria Ressa – lämnar ifrån sig medaljen för att samla in pengar till ukrainska barn på flykt.

Mänsklig solidaritet är nödvändigt, konstaterar Muratov i en intervju med nyhetsbyrån Reuters. Han slår även fast att det har blivit omöjligt att bedriva oberoende journalistik i Ryssland. En månad efter invasionen av Ukraina lade Novaja Gazeta ner sin ryska verksamhet.

För sina modiga publiceringar utsattes redaktionen för ständiga hot – sedan millennieskiftet har sex av Novaja Gazetas journalister mördats.

Redan tidigare hade tidningen och dess medarbetare betalat ett högt pris. För sina modiga publiceringar utsattes redaktionen för ständiga hot – sedan millennieskiftet har sex av Novaja Gazetas journalister mördats.

Den negativa trenden för press- och yttrandefriheten i Ryssland har pågått länge. Efter invasionen försämrades de usla förutsättningarna snabbt. Det handlar inte bara om en enskild tidning – i stället har president Putin successivt dragit undan mattan för varje fristående radio- och tv-kanal som inte sluter upp bakom Kremls narrativ.

Förutom dystopiska censurlagar som förbjuder ordet ”krig” till förmån för ”militärtekniska åtgärder” har den ryska duman drivit igenom lagstiftning som pekar ut civilsamhällesorganisationer och journalister som ”utländska agenter”.

I närtid blir det svårt för västländer att stötta demokratiska institutioner på plats i Ryssland. Tills det är möjligt bör vi erbjuda en fristad för ryska journalister som i praktiken har belagts med munkavle. Förutom att de kan fortsätta sitt modiga arbete i utlandet, skulle en sådan handling visa på styrkan i frihetliga och toleranta samhällen.

Ämnen i artikeln

Ryssland

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt