Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-24 07:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/naod-habtemichael-synen-pa-soppkok-avslojar-ideologiskt-hemlosa-moderater/

LEDARE

Naod Habtemichael: Synen på soppkök avslöjar ideologiskt hemlösa moderater

En måltid kan göra stor skillnad för en hemlös person.
En måltid kan göra stor skillnad för en hemlös person. Foto: Janerik Henriksson/TT

Att erbjuda mat till hemlösa är ingen långsiktig lösning. Trots det verkar Moderaterna i Trelleborg vara mer angelägna om ”stadsbilden” än att underlätta vardagen för de som har det sämst ställt.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

”In Sweden we have a system”. Så löd budskapet från tre ledande kommunpolitiker som i förra veckan tog bladet från munnen i Trelleborgs Allehanda (15/7).

I ett debattinlägg slog de fast att initiativet med ett soppkök för hemlösa, som drivs av frivilliggruppen Hjälp en hemlös, är en förlegad kvarleva. I stället borde de hemlösa i Trelleborg vända sig till socialtjänsten.

Om man ska tolka politikerna välvilligt är det få personer som har invändningar mot att de som saknar ett hem inte borde vara beroende av allmosor. Men idealsamhället är en dålig skiss att utgå från när man är ansvarig för vardagspolitiken.

De är dessutom fel ute när de klankar ner på civilsamhällets insatser med argument som att det varken är ”värdigt” eller ”en långsiktig lösning”.

Att frivilliga personer en gång i veckan tillbringar sin tid med att erbjuda mat och kläder är en medmänsklig handling, inte en konkurrent till socialförvaltningens verksamhet.

Rent instinktivt förutsätter man att politikerna representerar Socialdemokraterna och därför tar avstånd från varje välfärdstjänst, eller pastasallad, som inte dikteras av Trelleborgs stadshus.

Motståndet mot soppköket verkar grunda sig i att slippa se utsatta personer snarare än en genuin omsorg om dem som saknar tak över huvudet.

I stället visar det sig att politikerna företräder Moderaterna – det parti som har ägnat decennier åt att poängtera vikten av att skilja samhället från staten.

”När vi säger det civila samhället så avser vi allt som inte skall vara styrt av statsmakterna och inte en del av den offentliga sektorn”, är ett av flera viktiga budskap som går att läsa i tidigare moderata framtidsprogram.

Att Trelleborgsmoderaterna därför riktar udden mot de som tar ansvar för sina medmänniskor, för att i nästa andetag hänvisa till att kommunen minsann kan ta hand om hemlösa som är skrivna i Trelleborg, gör en nyfiken på deras bevekelsegrund.

Motståndet mot soppköket verkar grunda sig i att slippa se utsatta personer snarare än en genuin omsorg om dem som saknar tak över huvudet.

Ämnen i artikeln

Trelleborg

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt