Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 11:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/nar-darth-vader-blivit-den-moraliska-ryggraden-har-det-gatt-langt/

LEDARE

Ledare: När Darth Vader blivit den moraliska ryggraden har det gått långt

Dick Cheney må vara en sithlord, men han är åtminstone för demokrati.
Dick Cheney må vara en sithlord, men han är åtminstone för demokrati. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP

DN 9/1 2022. Republikanerna i USA tror inte längre på demokratin. De vill heller inte hylla de poliser som offrat sina liv för att försvara den.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Om någon för 15 år sedan hade sagt att vicepresident Dick Cheney var en av de mest moraliskt högstående i det republikanska partiet hade folk betraktat det som ett svart skämt. Han kallades trots allt för Darth Vader så ofta att han till slut själv började omfamna öknamnet och ironisera över sin roll som universums flåsande ärkeskurk.

Den 6 januari var Cheney dock en av bara två republikaner som över huvud taget dök upp till den tysta minuten för att hedra de poliser som dog när de ett år tidigare försvarade Kapitolium från stormningen av en Trump-trogen mobb. Den andra var hans dotter, Liz Cheney. Alla andra republikaner valde att hålla sig hemma.

Vissa har pekat på att några högt uppsatta republikaner vid just det här tillfället var på en begravning, andra på att kongressen formellt fortfarande hade jullov. Det må vara sant. Om partiet hade haft samma syn på skyddet för lag och ordning i just det här fallet – och på det stöd som samhället bör visa de män och kvinnor som fysiskt upprätthåller den ordningen – som de historiskt har brukat ha, då hade fler än två personer dykt upp ändå.

Omedelbart efter stormningen förra året framstod det som om chocken faktiskt kanske skulle lösgöra republikanerna från Donald Trumps grepp. Partiets kongressledare Mitch McConnell hade redan innan mobben forcerade dörrarna fördömt Trumps upprepade tal om valfusk och vice president Mike Pence vägrade följa uppmaningarna från Trump-lägret att hindra Joe Biden från att tillträda som president.

För detta har de dock båda utmålats som förrädare. Två tredjedelar av republikanska väljare säger sig i dag tro på lögnen om att det var utbrett valfusk som gav Biden segern i presidentvalet, trots alla utredningar som visat att det inte stämmer. I dag är det påstådda valfusket en central fråga i republikanska primärval runt om i landet, och politiker som inte ställer upp på den trumpistiska alternativa verkligheten förlorar på många håll sina platser.

Trump-trogna försöker i såväl medierna som inom partiet både spela ned händelserna den 6 januari och sprida ogrundade påståenden om att våldsamheterna provocerades fram av vänsterinfiltratörer. De har lyckats väl, att döma av hur republikanska väljare ser på det som hände.

Två tredjedelar av republikanska väljare säger sig i dag tro på lögnen om att det var utbrett valfusk som gav Biden segern i presidentvalet,

Vi såg efter valet 2020 hur Trump lyckades få åtskilliga republikaner att försöka förhindra en fredlig överlämning av makten, både genom uppvigling av ligister och genom att hindra systemet inifrån. 147 republikaner, varav åtta senatorer, röstade också emot utnämningen av Biden, i strid med valresultatet.

Sedan dess har lagar införts i flera republikanskt styrda delstater för att göra det enklare att från partipolitiskt håll påverka eller till och med upphäva valresultat. Enskilda republikaner som stod emot Trumps krav på att lägga sig i valresultatet 2020 har också petats eller förlorat befogenheter. Det här har i sin tur lett till massavhopp av valförrättare och andra tjänstemän som arbetar med själva valhanteringen. Personer som tror på konspirationsteorierna om att valsegern 2020 blev stulen från Trump har försökt ta över deras platser.

Det här handlar inte om vilken politik det republikanska partiet vill föra i sakfrågor, om de vill höja eller sänka skatter, stänga eller öppna gränserna, handla eller kriga med Kina. I stället rör det politikens själva skelett, de former som ytterst avgör om ett land är en demokrati eller inte.

I en demokrati står man på polisens sida när den försöker hindra en våldsam mobb från att ta sig in i parlamentsbyggnaden. Det är uppenbarligen inte längre självklart för det republikanska partiet.

Ämnen i artikeln

Donald Trump

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt