Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 09:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/nar-katten-ar-borta-dansar-mossen-pa-bordet/

Ledare

Från hederlige Bush till banditklubben

Trivs tillsammans.
Trivs tillsammans. Foto: LUDOVIC MARIN

DN 3/12 2018. Donald Trump bryr sig inte om multilaterala normer och institutioner. Det ger större utrymme för ledare som Vladimir Putin och Mohammed bin Salman.

DN:s ledarredaktion
Rätta artikel

Två bilder som cirkulerat under helgen säger en hel del om tillståndet i världen, och orsakerna till det. Den första är Vladimir Putins och Mohammed bin Salmans hjärtliga hälsning vid G20-mötet i Buenos Aires. Två ledare mot vilka det finns väl underbyggda misstankar om anstiftan till mord i främmande land, förenade på den finaste av internationella scener. 

Den andra är ett foto av det brev som George HW Bush – som avled på fredagen – lämnade till sin efterträdare i Vita huset. Republikanen Bush Sr hade förlorat en tuff kampanj mot Demokraternas Bill Clinton, men lovade sin motståndare lojalitet och samarbete. 

George HW Bush var naturligtvis inget politiskt helgon. Hans valkampanj 1988 var delvis en förlängning av Richard Nixons famösa sydstatsstrategi, som anspelade på det vita USA:s rädsla för svarta. Men den politiska striden fördes inte lika skoningslöst då som nu. Och som respekten mellan Bush Sr och Clinton visar fanns ett mått av förståelse mellan  motståndare. 

Framför allt var George HW Bush hängiven internationalist. Inte sedan andra världskrigets slut, då Europa och Asien låg i ruiner, var USA:s ställning så stark som under hans period som president. 

Kommunismens kollaps betydde att Washington kunde diktera villkoren på den globala scenen, men Bush Sr valde att investera i multilaterala institutioner och normer. Hans politik gentemot Moskva sammanfattades i devisen ”ingen skadeglädje”. Och – till skillnad från sin son ett decennium senare – bemödade han sig om att organisera en bred koalition, stödd på FN-resolutioner, när Saddam Hussein kördes ut ur Kuwait.

Hur världen sett ut nu om Trump rattat supermakten när den stod på topp 1990 vill man helst inte tänka på.

Kontrasten till Vita husets nuvarande hyresgäst är skarp. Donald Trump saknar den äldre Bushs respekt för sina politiska motståndare – han vill ju helst se Hillary Clinton bakom galler. Dessutom är han ingen internationalist. Normer och institutioner betyder ingenting när Amerika ska sättas först. Visionen är en ordning där de stora grabbarna gör upp efter styrka och intresse. 

Hur världen sett ut nu om Trump rattat supermakten när den stod på topp 1990 vill man helst inte tänka på.

Handlar då allt om USA:s ledare – dennes världssyn och predisposition? Så klart inte. 

I samband med helgens G20-möte meddelade USA och Kina en vapenvila i sitt handelskrig. Huruvida den kommer hålla är tveksamt. Konflikten mellan de två länderna grundar sig på ett strukturellt maktskifte. Även Barack Obama brottades med frågan om hur Pekings uppgång skulle kunna tyglas.

På samma vis är anledningen till att amerikanerna ofta agerat bromskloss i klimatarbetet rotat i materiella faktorer. Om rika länder ska ta större ansvar än fattiga riskerar USA att bli en relativ förlorare – inte minst gentemot Kina. Den mäktiga oljeindustrin vill heller inte se några åtaganden.

Men hur den fria världens ledare väljer att använda det manöverutrymme verkligheten förser denne med spelar roll. Barack Obama satsade politiskt kapital på att nå ett klimatavtal i Paris. Till det möte som nu inletts i Katowice skickar Donald Trump i stället en utställning som ska visa upp ”fördelarna med kol”. Kring förhandlingsbordet gapar de amerikanska stolarna tomma, efter att presidenten meddelat att USA ska lämna överenskommelsen.

George HW Bush valde när Sovjetunionen kollapsade att förstärka den multilaterala ordning USA etablerat efter andra världskriget, som ytterst syftar till att hålla de starkas nycker i schack. Trump väljer i stället att rycka och riva i den. Inte konstigt att Vladimir Putin och Mohammed bin Salman ler.