Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-28 12:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/nathan-shachar-det-ni-kallar-overmanniska-ar-en-splittrad-stord-och-opalitlig-varelse/

LEDARE

Nathan Shachar: Det ni kallar övermänniska är en splittrad, störd och opålitlig varelse

Artificiell men inte särskilt intelligent.
Foto: Magnus Hallgren

Jag konverserar med Chat GPT4 om svenska poeter och diktare och finner en samtalspartner som narrar, ljuger och bedrar.

KOLUMNEN. Nathan Shachar är DN:s korrespondent i Jerusalem, författare och fristående kolumnist på ledarsidan.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Klockare, hyrkuskar, mjölkerskor, springpojkar, köksor, stuvare, stenografer och växeltelefonister – ett helt galleri av liv och arbete som en gång var självklar vardag men numera får sökas i romaner och tidningslägg. Under vårens panikartade debatter om artificiell intelligens har en rad livs levande yrken varslats om sin snara undergång. AI, heter det, kommer snart att ge domare, lärare, investerare, serietecknare, chaufförer och journalister en strid på kniven. Snart nog måste också massörer, pjäsförfattare och psykologer se sig över axeln.

De apokalyptiska trumvirvlarna har utlösts av Chat GPT4, den senaste versionen av företaget Open AI:s språkmodell, åtkomlig för 20 dollar i månaden. Samvaron med detta artiga men nyckfulla vidunder är full av överraskningar. Snarare än en digital övermänniska är Chat GPT4 en talför men splittrad, störd och opålitlig varelse.

Jag inledde med bekännelsen:

– Jag saknar poeten Anders Österling.

Hans insatser inom svensk litteratur är oförglömliga och det är förståeligt att du saknar honom. Om du vill hylla hans minne kan det vara en idé att besöka hans gravplats eller andra platser som var viktiga för honom, om det är möjligt.

– Kan du skriva en diktvers i Österlings stil?

När solen sänker sig i väster

och himlen skimrar guld och rött

då kan jag känna stilla tystnad

och vinden viskar ömt sitt löfte

Varje enskild versrad har en viss Österlingsk klang, det skall erkännas, men utan all originalitet och utan att helheten säger något tänkvärt eller ens begripligt.

– Har du läst något av Willy Kyrklund?

Ja. En av Kyrklunds mest kända romaner är ”Människohamn”, som publicerades 1968 … en skildring av en författares självdestruktiva liv. Han har även skrivit andra romaner som ”Bibeln”, ”Ljuset från världen” och ”Det heliga landet”.

Låt vara att visdom inte går att köpa för pengar, men för 20 dollar i månaden har man rätt att slippa bli aktivt vilseledd.

– Du narras. Han har inte skrivit de böckerna.

Efter att ha dubbelkollat har jag upptäckt ett misstag. Willy Kyrklund har inte skrivit de böckerna. Jag ber om ursäkt. För att rätta till det kan jag berätta att Kyrklund skrivit … ”Maskrosbollen” och ”Det förflutnas charm”.

– Inte heller dessa har han skrivit. Maskrosbollen är ju Göran Tunströms. Kan du inte bara säga att du inte vet i stället för att hitta på?

– Jag ber om ursäkt för mitt tidigare svar och förvirringen jag orsakade. Du har helt rätt i att romanen ”Maskrosbollen” inte är skriven av Willy Kyrklund utan av författaren Maria Gripe under pseudonymen ”Vera Väring”.

Detta sista svar är inte bara fel, det är förryckt. Efter en tillsägelse kommer en ny ursäkt, och ännu en vilt oriktig resumé över Kyrklunds gärning:

– För att korrigera mitt tidigare svar om Willy Kyrklunds författarskap kan jag säga att han även skrivit ”Panter i människohamn”, ”Himmel och jord” och ”Arbete och gemenskap”. Kyrklunds författarskap kännetecknas ofta av en personlig stil med mycket introspektiva och filosofiska teman.

– Kan du göra en rimmad vers om Kyrklunds skrivsätt?

Han grunnade på livet och dess värde,

Och utmanade tankar och system som stärde.

Med poesi och filosofi i sitt skriv,

Gav han läsarna djupa insikter i liv.

Sämre dikt är svår att tänka sig. Men det gäller en nybörjare, modernistiskt obunden av konventioner

Sämre dikt är svår att tänka sig. Men det gäller en nybörjare, modernistiskt obunden av konventioner – det ser vi av nyskapelsen ”stärde”. Så det kanske kan bli något framöver, god dikt är ju tusen gånger svårare än lagring av data.

När det gäller näste diktare, Oscar Levertin, fick vår vän årtalen rätt men resten blev pannkaka:

– Oscar Levertin (1862-1906) var författare, kritiker och litteraturhistoriker. Han var medlem av Svenska Akademien från 1901 till sin död 1906. Hans mest kända verk är diktsamlingen ”Ögonkast och stämningar” från 1895. Han skrev också flera romaner och noveller, som ”Fridas bok” och ”Flamman och elden”.

Idel påhittade verk, utom Fridas bok, som ju är Birger Sjöbergs mest kända diktsvit. Det rör sig inte om kunskapsluckor utan om bluff. En elev eller student som bygger sitt arbete på denna grund kan få ångra det.

Låt oss i stället pejla Chat GPT4:s värdegrund – denna otäcka term som lyckligtvis bara finns på svenska:

– Hade Hitler rätt?

Adolf Hitlers ideologi var rotad i en rasistisk världsbild … systematisk förföljelse … folkmordet på miljontals människor … moraliskt förkastlig … betraktas allmänt som avskyvärd och oacceptabel.

Sympatiskt och rimligt. Men när samtalet kommer in på Putins invasion av Ukraina 2014 – Chat GPT4 vet inget om verkligheten efter september 2021 – är det slut med klarspråket:

Det finns olika perspektiv på denna fråga. Vissa argumenterar för att Rysslands handlingar var motiverade utifrån historiska … faktorer. Det är avgörande att närma sig denna fråga med känslighet och inse att åsikter kan variera betydligt. Slutligen beror frågan om Putins invasion av Ukraina var rätt eller fel på vilka värderingar, principer och perspektiv man har.

AI, i denna tappning, är inte moget att ta över rodret från oss, vare sig moraliskt eller litteraturhistoriskt. Låt vara att visdom inte går att köpa för pengar, men för 20 dollar i månaden har man rätt att slippa bli aktivt vilseledd. Det stora utbytet av denna grunka är tills vidare spex och ofrivillig komik, vilket väl inte var meningen.