Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 14:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/nationalisternas-vinter-sanker-sig-over-europa/

Ledare

Nationalisternas vinter sänker sig över Europa

Matteo Salvini och Marine Le Pen i Rom i oktober 2018
Matteo Salvini och Marine Le Pen i Rom i oktober 2018 Foto: ALBERTO PIZZOLI

DN 9/1 2019. Europas nationalister satsar på internationellt samarbete. Det är EU som är deras fiende. Det är ytterligare ett argument för att inte ge EU-fientliga SD inflytande över en kommande svensk regering.

DN:s ledarredaktion
Rätta artikel

Med två kolumner har ledarredaktionen denna vecka uppmärksammat att årets stora politiska minnesår är 1989. Det var då Berlinmuren föll. Det var då kommunismen kollapsade. Det var då våren kom till Europa.

Nu, 30 år senare, har blommorna och förhoppningarna vissnat. Winter is coming. Vintern drar in över både nya och gamla demokratier.

På onsdagen möts Jaroslaw Kaczynski och Matteo Salvini i Warszawa. Kaczynski är Polens grå eminens, ledare för det nationalkonservativa regeringspartiet PIS. Salvini är Italiens inrikesminister, tillika vice premiärminister, och ledare för främlingsfientliga Lega.

Mötet är ett exempel bland många på hur de europeiska nationalisterna bygger en international, just nu med sikte på EU-valet den 26 maj.  

Som DN rapporterat (8/1) väntas samtalen i Warszawa bland annat handla om vilken partigrupp i EU-parlamentet PIS ska tillhöra i framtiden. Salvini skulle gärna se att polackerna anslöt sig till den högerpopulistiska gruppen ENF, Nationernas och friheternas Europa. I den ingår förutom Lega bland andra Marine Le Pens Nationell samling (tidigare Nationella fronten), belgiska Vlaams Belang, nederländska Frihetspartiet och österrikiska FPÖ.

De europeiska nationalisterna har samma ambitioner som Donald Trump. Han vill ersätta en avtals- och organisationsbaserad internationell ordning med den starkares rätt. Högerpopulisterna i Europa vill försvaga, eller förstöra, en europeisk politisk ordning som i deras ögon förtrycker ”folket”.

Det multinationella nationalistiska projektet blir ett slags bisarr spegelbild av EU-projektet

Men till skillnad från Trump, vandalen som gör vad som faller honom in, strävar européerna systematiskt efter att förverkliga sina mål. Det multinationella nationalistiska projektet blir ett slags bisarr spegelbild av EU-projektet med toppmöten och allianser över nationsgränserna. Matteo Salvini och Marine Le Pen träffades i oktober förra året i Rom. I augusti gästade Ungerns illiberale ledare Viktor Orbán Milano för att med Salvini blåsa till strid inför vårens EU-val.

För inte så många år sedan kunde man nöja sig med att tolka skilda extremistpartiers relativa valframgångar som oroande tecken på växande främlingsfientlighet. Ingen trodde på allvar att dessa partier verkligen skulle kunna utmana demokratin och den Europeiska unionen.

I dag är bilden en annan. Nu sitter sådana partier, eller partier som bestämt sig för att dra nytta av sådana partier, i regeringsbyggnader runt om i Europa. Och det är svårt att se vilka medlemsländer, vilka politiker, som vill eller förmår bjuda dem motstånd. Storbritannien är på väg att lämna EU under patetiska former. Emmanuel Macron, högernationalisternas hatobjekt nummer ett och det liberala Europas sista stora hopp, belägras, kraftigt försvagad, av gula västar. 

Till och med Tyskland, unionens trygga modersgestalt, hon som alltid till sist ordnar allt, inger nu oro. Merkel är på väg bort och populistpartiet AFD tycker att Tyskland ska lämna EU om unionen inte slutar bedriva klimatpolitik.

 ”The best lack all conviction, while the worst / Are full of passionate intensity", som poeten William Butler Yeats konstaterade i sin ofta citerade dikt om hur centrum tvingas ge vika och allt faller sönder, ”The second coming”.

I ett sådant klimat, i sådana tider, är det både symptomatiskt och djupt olyckligt att ett svenskt borgerligt parti med anspråk på att vara statsbärande är redo att ge ett EU-fientligt nationalistparti extranyckeln till regeringskansliet.