Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Nazisterna får inte tillåtas ta över demokratins festplats

Foto: Roger Turesson

DN 10/7 2018.  I Almedalen kunde nazisterna i skydd av polistillstånd och paragrafer profitera på sitt våldskapital, medan HBTQ-aktivister och antinazister tvingades backa undan. Så kan det inte få fortsätta.

En nazistledare håller ett hetstal mot judar. En kvinna protesterar genom att ropa: ”Ni skämmer ut Sverige!” Då förs hon bort av polisen. 

Det hände i fredags på Hamnplan i Visby där den svenska demokratin firade sin årliga sommarfest, Almedalsveckan. DN-reportern Niklas Orrenius var vittne till scenen och berättade om den i en krönika (DN 7/7). Han summerade sina känslor så här: ”Att höra ett femtiotal segerrusiga nazister med svällande tuppkammar vråla 'ut med packet!' åt den modiga kvinna som sa det vi alla tänkte – det var för mig Almedalens svartaste stund.”

Och ändå fanns det många svarta stunder att välja mellan denna Almedalsvecka. 

Vargen fick ett eget hägn hos lammen.

Som Orrenius framhåller agerade poliserna i Visby med den bortförda kvinnans bästa för ögonen. De ville skydda henne och andra Almedalsbesökare som kände vämjelse inför den i vita pikéskjortor uniformerade nazistiska kommandostyrkan. Ordningsmaktens primära mål var, fullt rimligt, att just upprätthålla ordningen, garantera säkerheten, förhindra utbrott av våld.

Detta nödvändiga och svåra jobb utförde poliserna på plats på ett effektivt sätt. Men det fanns samtidigt något tveeggat i den polisiära taktiken. Polisen hade kunnat välja att agera mot nazistledaren i stället för mot kvinnan som protesterade. Hets mot folkgrupp, hade legat nära till hands som grund för ett sådant ingripande.

Men att stoppa ett nazistmöte hade varit att äventyra lugnet och ordningen. Att fösa undan en antinazistisk kvinna blev ett sätt att bevara lugnet och ordningen. Så ser den perversa logiken ut när våldskapitalet släpps in på demokratins marknadsplats.

När poliser får kritik för att de ger nazister demonstrationstillstånd svarar de alltid (och med sådan emfas att man kan misstänka att det egentliga syftet är att påtala hur galet detta är) att lagen inte ger dem något manöverutrymme. För att kunna säga nej till en demonstration måste polismyndigheten kunna hänvisa till allvarliga risker för ordning och säkerhet eller betydande hinder för trafiken. Det får paradoxala konsekvenser. 

Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, fick vid årets Almedalsvecka tillstånd att placera ett ”bokbord” på torget vid Söderport i Visby. Just på den plats där RFSL:s ungdomsförbund skulle hålla till. Vargen fick ett eget hägn hos lammen. Det ledde, fullt begripligt, till att RFSL-ungdomarna packade ihop och försvann. 

Hade de varit våldsbenägna huliganer med smak för huvor och baseballträn istället för fridfulla HBTQ-aktivister hade de i stället fått ha Söderport för sig själva. Då hade NMR-trupperna med all säkerhet inte fått tillstånd att patrullera torget. Då hade polisen kunnat säga nej till nazisterna med hänvisning till svårigheterna att upprätthålla ordning och säkerhet.

Så här formuleras det på polisens egen webbsida: ”Rätten att mötas och demonstrera får begränsas i lag, men bara om det är nödvändigt, till exempel om två demonstrationer ska äga rum nära varandra och polisen bedömer att det är risk för sammandrabbningar mellan demonstranterna, kan den ena demonstrationen få flytta till en annan plats.” 

Med andra ord: De unga RFSL-aktivisterna var för snälla och ofarliga för att det svenska samhället skulle kunna garantera dem säkerhet och yttrandefrihet. För snälla och för demokratiska för demokratin? Så här kan det inte få fortsätta. Om det gnisslar mellan den demokratiska samhällsordningen och Ordningslagen så är det den senare som är problemet. 

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.