Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 21:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/nej-sverige-tvingade-inte-skolbarn-be-till-mecka/

Ledare

Nej, Sverige tvingade inte skolbarn be till Mecka

Illustration: Magnus Bard

DN 10/1 2019. Informationskriget rasar i våra telefoner och datorer. Sanningen riskerar att bli det första offret – och varje meddelande om att källkritiken ska upphöra är falskt.

DN:s ledarredaktion
Rätta artikel

Nej, 2018 var inte året då svenska skolbarn tvingades att be till Allah. Det var inte heller året då muslimska migranter i Sverige slog sönder en staty av Jesus, då Sveriges industri kollapsade som ett resultat av EU-medlemskapet eller då sex med lik och djur hade blivit så mycket svensk norm att de var på gränsen att tillåtas enligt lag.

Däremot var 2018 året då informationskriget trappades upp. Märkligheterna ovan är alla exempel på falska nyheter som fabricerats för att öka motsättningarna i Sverige. Det finns många fler, med ursprung i Ryssland och riktade mot i första hand Ukraina, USA, Storbritannien och EU generellt.

I början av det nya året har EU:s myndighet mot rysk desinformation, East StratCom Task Force, sammanställt över tusen lögner, myter, ogrundade rykten och påhittade nyheter som strålat ut från Kreml. 

Ukraina målas upp som en naziststat som med västs dolda hjälp planerar vilda och oprovocerade attacker mot broderlandet Ryssland. USA förbereder som bäst ett tredje världskrig. EU är på väg att vittra sönder, ett hjälplöst offer för islamisering och uppluckrade (kristna) värderingar, vars enda hopp nu stavas Putin.

Och Storbritannien... Förgiftningen av den ryska ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia i Salisbury blev startskottet för en veritabel kanonad av desinformation. På EU-sajten EU vs Disinfo refereras till över 40 olika scenarier, spridda från Kreml, om vad som egentligen hände i mars. 

De båda Skripals svåra symtom skylldes på alkoholism, narkotika, Ukraina, Theresa May personligen och påstods till och med vara ett försök att få England att bojkotta sommarens fotbolls-VM i Ryssland. 

Ett första steg i att skapa ett effektivt försvar är att erkänna att man är under attack.

Den goda nyheten i allt detta är att 2018 trots allt var ett år som också såg flera käppar i hjulet på falska nyheter och desinformationskampanjer. I USA åtalades 13 ryssar och tre ryska företag för att ha försökt påverka presidentvalet till Donald Trumps fördel. Även Finland åtalade – och dömde – proryska nättroll för deras hatkampanj mot journalisten Jessikka Aro, känd för att hon granskat bland annat ryska trollfabriker.

Facebook, ett av de blodigaste slagfälten i informationskriget, har om än senfärdigt och långsamt börjat agera mot lögner och smutskastning. I Sverige har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, börjat bli ett verksamt motvapen mot trollen och bland annat gett ut en handbok i att bemöta informationspåverkan.

Ett första steg i att skapa ett effektivt försvar är att erkänna att man är under attack. Att informationskriget är en realitet vet envar som sett falska nyheter och ren desinformation få fart i sociala medier och okritiskt spridas i diverse Facebookgrupper.  

Problemet är att starka, destruktiva intressen sammanfaller. Rysslands strategi är att söndra och härska. Den som vill splittra ett land, eller en union, gör klokt i att sikta på den ömmaste punkten, den mest kontroversiella frågan – ofta invandring och olika frågor om etnicitet och kulturella värderingar.

Att vara kritisk till migrationspolitiken är fullt legitimt. Att sprida lögner om den och därmed underminera Sveriges säkerhet är en helt annan sak. Men de ryska budskapen om en västvärld som kollapsar under invandringens tyngd harmoniserar perfekt med de berättelser som drivs av högerextrema och populistiska grupper. Där sprids glatt fejkade historier om sönderslagna Jesusstatyer och påtvingad muslimsk bön.

Motmedlet är källkritik och skepticism. Och medvetenhet om att informationskriget redan rasar för fullt i våra datorer och telefoner. Det är ett krig om verklighetsbilder där sanningen åter riskerar att bli det första offret.

Ett krig där varje meddelande om att källkritiken ska upphöra är falskt. Och där en svensk tiger med rena felaktigheter.