Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 09:11 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/nej-ulf-kristersson-ar-inte-harry-potter/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Nej, Ulf Kristersson är inte Harry Potter

Saknar trollstav
Saknar trollstav Foto: Jonas Ekströmer/TT

DN 4/11 2018: En lång rad borgerliga debattörer försöker inbilla sig själva och andra att SD skulle ge Ulf  Kristersson makt att föra "allianspolitik" utan att kräva betalt. Men M-ledaren är ingen trollkarl som kan göra det önskvärda möjligt och det möjliga önskvärt.

Det fanns en tid då Socialdemokraterna hatades som mest intensivt från vänster. Alla S-politiker var klassförrädare och pampar som gick i kapitalets koppel.

Det var då, på 70-talet, som det studentikosa proggbandet Gudibrallan gjorde lycka med refrängen: ”Fy på sig sosse, vad det luktar skit!” Textens bärande tema var det socialdemokratiska hyckleriet: ”Första maj har alltid varit din röda dag/ Andra maj så skriver du en arbetsstrejkarlag/ Tredje maj så kal­lar du dig verklig socialist/ Fjärde maj så upptäcker vi att du är folkpartist.”

Det gapiga såssehatet lever fortfarande, fast i dag till höger. Rollerna i demaskeringsprocessen har också kastats om. Nu ska den som kallar sig liberal avslöjas som verklig socialist.

Lite tröttsamt är det.

Denna ledarredaktion fann sig därför i veckan (31/10) föranlåten att påpeka två saker som egentligen är självklara:

1) Hur kritisk man än kan vara till Socialdemokraterna så måste man medge att de inte vill riva det demokratiska ramverk som tjänat Sverige väl i hundra år, de har tvärtom varit med om att bygga och vårda det. Stefan Löfven är, som vi för säkerhets skull slog fast redan i rubriken, inte Djingis Khan.

2) Hur gärna man än vill se en alliansregering driva liberal reformpolitik så måste man erkänna att det i dag inte är möjligt utan stöd från, eller samarbete med, antingen Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna. SD är ett antiliberalt nationalistiskt parti med ett fascistiskt idéarv. Alltså omöjliga i varje roll i varje regeringskonstellation. Återstår någon form av uppgörelse över den traditionella blockgränsen.

Han kan inte förvandla Sverigedemokraterna till ett liberalt reformparti hur ofta han än använder sin magiska formel ”hokuspokus ändainikaklet”.

Reaktionerna på vår ledare sönderföll också de i två delar. 1) DN:s ledarredaktion är socialistisk, eller i alla fall socialdemokratisk. 2) DN:s ledarredaktion kan inte bestämma sig för vilken regering den vill ha.

Det första påståendet är barnsligt Twittertrams. Det andra ett mer eller mindre avsiktligt missförstånd. Det är inte ledarredaktionen som ändrat sig över tid utan verkligheten.

Vi anser fortfarande att en allians­regering skulle vara det bästa för Sverige. Men Alliansen vann inte valet. Stefan Löfven har inte förklarat sig villig att släppa fram en regering med Kristersson som statsminister. Antalet möjliga ministärer krymper i takt med att sonderingarna strandar.

Och till skillnad från somliga av våra kollegor, exempelvis Göteborgs-Postens och Dagens Industris ledar­sidor, skiljer vi på det önskvärda och det möjliga. De försöker intala sig att det som är möjligt (en alliansregering eller en M–KD-regering stödd på SD) också är önskvärt och att det som är önskvärt (SD accepterar att utan motkrav stötta en regering som för ”allianspolitik”) är möjligt.

Men Ulf Kristersson är inte Harry Potter. Han kan inte trolla bort ett dåligt valresultat. Han kan inte heller förvandla Sverigedemokraterna till ett liberalt reformparti hur ofta han än använder sin magiska formel ”hokuspokus ändainikaklet”.

Vi tror att mandat slår magi. Det är därför vi kommit till slutsatsen att det för allianspartierna minst dåliga av de få återstående möjliga alternativen kan vara att avstå från att malas ned i en koalition med S. I stället skulle de kunna låta Löfven regera sig igenom den kommande lågkonjunkturen och få igenom liberal politik med hjälp av det slags ansvarslös makt som V njutit av under den gångna mandatperioden.

Det är inte den lösning på låsningen i regeringsfrågan en liberal ledarsida i första eller ens andra hand ville se. Men politik är inte bara att vilja.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.