Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 14:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/nodpaketet-racker-inte-om-trump-inte-inser-allvaret/

Ledare

Nödpaketet räcker inte om Trump inte inser allvaret

Vänder krisen ryggen.
Vänder krisen ryggen. Foto: Alex Brandon/AP

DN 26/3 2020. Det amerikanska nödpaketet är nödvändigt. Men det går inte att rädda ekonomin utan att bromsa pandemin.

Omkring 2 000 miljarder dollar kommer det att kosta, nödpaketet som de amerikanska politikerna är på väg att anta för att stödja de företag och arbetare som drabbats av coronapandemin.

Hela den federala budgeten för 2020 var dessförinnan uppemot 4 900 miljarder dollar. Det handlar alltså om enorma stödåtgärder. De är absolut nödvändiga.

Virusets ekonomiska dynamik har skoningslöst blottlagts de senaste veckorna. Människor stannar hemma – antingen på eget bevåg eller för att myndigheterna säger åt dem att göra det. När arbetarna försvinner tvingas fabrikerna att slå igen. Utan kunder störtdyker restaurangernas och affärernas intäkter. Ekonomin tvärstannar. 

USA är numer fullt indraget i coronastormen. Stora delstater som New York och Kalifornien är nedstängda. Skräcksiffror väntas under torsdagen när ny arbetslöshetsstatistik släpps.

Nödpaketet innebär att stora summor betalas ut i direktstöd till de amerikanska hushållen. Alla vuxna med en årsinkomst under 75 000 dollar får en engångsutbetalning på 1 200. Varje barn ger 500 dollar extra.  

Dessutom avsätts 500 miljarder dollar till en företagsakut. President Donald Trump ville egentligen att han skulle få pytsa ut de pengarna efter eget huvud. Och vänta till efter presidentvalet med att berätta vilka som fått ta del av potten. 

Nu blir det i stället en särskild panel som får bestämma. De företag som tar emot statens pengar förbinder sig samtidigt att inte ge sina chefer bonusar eller ägare utdelningar. 

Under mars har börserna rasat i takt med att coronavirusets effekter på den reala ekonomin successivt klarnat. Centralbankerna, inklusive Fed, har gjort i princip allt de kan för att uppehålla likviditeten i ekonomin. Flera europeiska regeringar har annonserat omfattande finanspolitiska åtgärder.

Det går inte bara att knäppa med fingrarna så sparkar ekonomin igång – även om presidenten är beredd att betala det mänskliga priset.

Det är nödvändigt att de amerikanska politikerna nu också agerar. Dels för att rädda det egna landets jobb och företag. Dels för att tydligt skicka signalen att Washington inser att den globala ekonomin är på väg att krascha och är berett att göra vad som krävs för att hålla den under armarna – och se till att krisen inte blir en djup och utdragen depression.

Trots nödpaketet är det svårt att inte känna oro inför utvecklingen i USA. Det Washington ger i förtroende med ena handen, tar man tillbaka med den andra. 

Det är inte bara amerikanerna som tagits på sängen av covid-19. Det gäller också oss i Europa. 

Men få politiska ledare har så konsekvent förnekat och förminskat situationens allvar som Donald Trump.

Under tisdagen deklarerade han att de typer av social distansering som införts på delstatsnivå, nödvändiga för att bromsa viruset och ge sjukvården andrum, måste få ett slut efter påsk – restriktionernas ekonomiska pris är för högt. 

Men det går inte att rädda ekonomin utan att hejda pandemin. På flera håll, i synnerhet i New York, är läget akut. Antalet smittade och döda ökar oerhört snabbt. Det är brist på materiel och utrustning. 

Där närmar sig en situation liknande den i Italien och Spanien.

Vad än Trump säger så kommer folk inte att gå ut för att äta och shoppa under sådana omständigheter. Det går inte bara att knäppa med fingrarna så sparkar ekonomin igång – även om presidenten är beredd att betala det mänskliga priset.

För att få bukt med pandemin och rädda ekonomin måste Vita huset först inse situationens allvar.