Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-20 02:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/nodvandiga-bojkotter-mot-kina-kommer-aldrig-att-vara-gratis/

Ledare

Ledare: Nödvändiga bojkotter mot Kina kommer aldrig att vara gratis

Ekonomi vs säkerhet.
Ekonomi vs säkerhet. Foto: Mark Schiefelbein/AP

DN 6/1 2021. 5G-näten och Huawei är varken den första eller sista frågan där ekonomiska intressen ställs mot nationens säkerhet.

Under de senaste dagarna har DN rapporterat om hur det gick till när Sverige portade kinesiska Huawei från framtidens 5G-nät och vad som hände sedan. Sammanfattningsvis handlar det om att Post- och telestyrelsen, som fattade beslutet, lyssnade på Säkerhetspolisen, som menade att telekomjättens produkter kan skada Sveriges säkerhet.

I klartext innebär det att Huawei utmålas som en potentiell spionorganisation, vilket inte är taget ur luften. Kinas spionage mot Sverige har ökat och alla kinesiska medborgare och företag är enligt lag skyldiga att bistå landets underrättelsetjänst. Det betyder att regimen har betydande makt över Huawei och kinesiska företag fungerar som diktaturens förlängda arm.

Dessutom ger inte 5G-tekniken bara snabba uppkopplingar. Den har även kapacitet att ansluta maskiner, fabriker och sensorer till mobilnätet, vilket gör att det är extremt viktigt vem som kontrollerar näten. Och denna någon ska inte vara den kinesiska regimen.

Men att ett beslut är rätt är inte synonymt med att det är fritt från negativa konsekvenser. Det fick exempelvis Norge erfara 2010.

När regimkritikern Liu Xiaobo tilldelades Nobels fredspris bröts de officiella förbindelserna mellan Norge och Kina, och handeln med bland annat norsk lax påverkades under en period, även om de ekonomiska bakslagen inte blev särskilt stora. Samma sak gällde Danmark i samband med att regeringen mötte Dalai Lama – och nu verkar det vara Sveriges tur.

Rikets säkerhet måste alltid sättas i första rummet.

Efter förra årets besked om Huawei hotade Kinas utrikesdepartement med hämndaktioner mot det svenska näringslivet i Kina. Konkret nämndes Ericsson, vars vd efter påtryckningar från en kinesisk myndighet snabbt tog kontakt med utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) för att antyda att de kunde komma att lämna Sverige om inte regeringen gav efter.

En annan person som nyligen ryckte ut till Huaweis försvar är Jacob Wallenberg, med omfattande affärsintressen i frågan. Dock ville han inte uttala sig om Säpos bedömning, utan menade att ”Det får stå för dem. Jag vill inte gå in och kommentera nationella säkerhetsfrågor”, vilket visar varför företagens intressen inte kan styra Sverige utrikes- och säkerhetspolitik.

Än viktigare än företagsledarnas metoder är därför hur regeringen agerar. 5G-näten är varken den första eller sista frågan där ekonomiska intressen ställs mot nationens säkerhet.

Under 2000-talet har kinesiska bolag investerat cirka 100 miljarder kronor i Sverige, främst inom sektorer som anses vara särskilt viktiga för den kinesiska staten, som informations- och kommunikationsteknologi. Framfarten hänger ihop med att Kina har lämnat ambitionen att bara vara en regional stormakt till att bli en global aktör, och ett sätt att vinna inflytande är just att köpa in sig i storföretag (DN Debatt 2/4-2020).

I många fall är det helt i sin ordning. I andra är det inte det.

Ryssland ska exempelvis inte sköta Gävle hamn. Kina inte den i Lysekil. Vilket betyder att Sverige sannolikt kommer att behöva säga nej fler gånger och beskeden kommer sällan att vara uppskattade av regimen, som då kanske kontaktar svenska företag och hotar med repressalier.

I så fall får det vara så. De som gör affärer i diktaturer vet vad de ger sig in på. Om de hamnar i situationer där de blir satta under press, med syftet att komma åt Sverige, är regeringens roll att inte lyssna med det ekonomiska örat.

Rikets säkerhet måste alltid sättas i första rummet.

Ämnen i artikeln

5G
Huawei
Kina
Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt