Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Nog blev Hörby ett skyltfönster för SD – och för partiets homofobi

Illustration: Magnus Bard

DN 7/10 2018. Exemplet Hörby visar att Sverigedemokraternas syn på minoriteter är vad som skiljer dem från övriga partier. Hur förhandlar man med någon som hetsar mot homosexuella?

Sverigedemokraterna är stora i Skåne. I Hörby kommun till och med störst, med 35,4 procent av rösterna. 

Tack vare samarbete med Moderaterna och ett lokalt parti fick SD i Hörby för första gången posten som kommunstyrelsens ordförande. Hans namn är Stefan Borg. 

Naturligtvis vänds därmed många blickar till kommunen. Hur ska partiet hantera en så ansvarsfull post? Hur kommer samarbetet med Moderaterna, kanske på sikt även KD, att fungera? Finns något att lära för rikspolitikerna?

Ja, tycker Lars-Göran Ritmer, gruppledare för Moderaterna i Hörby: ”Även (Ulf) Kristersson borde prata med SD”, säger han till Kvällsposten. ”Man måste respektera valresultatet och SD är största parti.” 

I SR:s ”P1-morgon” fick Stefan Borg frågan om kommunen nu skulle bli ett skyltfönster. Det trodde han: ”Det finns väl en viss risk för att vi får mycket medieuppmärksamhet på hur det går för oss här i Hörby.”

Och han skulle snabbt bli sannspådd. Dock förmodligen inte på ett sätt han själv hade efterlängtat.

Flera medier, bland annat Sydsvenskan, Skånska Dagbladet och gaysajten QX har uppmärksammat att Stefan Borg på Facebook uttryckt sig kränkande mot homosexuella. Bakgrunden var att Hörby kommun hissade flaggan under Pridefestivalen i Malmö.

”Allt för alla, inga gränser här, i Hörby ska alla inkluderas, alla ska kännas stolthet, nekrofiler, pedofiler, koprofager, tidelagare – you name it!”, skrev Borg och antydde alltså att homosexuella finns i samma kategori som människor som har sex med döda, barn och djur. Ja, och äter bajs (”koprofager”).

Även hbtq-poliser och -militärer som går i Pridetåget hör till företeelser som Stefan Borg inte accepterar. Enligt QX kallar han det ”en skam för vilket land som helst”: ”Hur har Sverige kunnat sjunka till denna avgrundsnivå som nation betraktat? Finns det ingen botten för hur långt Sverige kan falla?”

För varje SD-markering mot historiska överträdelser kommer nya, dagsaktuella.

Så ja, nog är Hörby ett skyltfönster. Det visar upp precis de varor som alltid saluförts i SD-butiken, inklusive bästsäljaren: fördomar mot den som avviker från normen. Det är långt ifrån bara invandrare i allmänhet och muslimer i synnerhet som partiets företrädare regelbundet går till angrepp mot, just hbtq-personers existens lyckas ofta reta upp SD:are på alla nivåer.

Homosexualitet är onaturligt och leder till ”en degenerering av befolkningen”, tyckte ordföranden i Härryda. 

”Jag tycker det är osunt med homosexualitet”, skrev en ledande SD-företrädare i Alingsås.

”Fram för ett steriliseringstvång”, skrev ordföranden i Mölndal om människor som vill genomgå en könskorrigering.

”Dessa sexuella avarter är inte normala”, präntade en annan sverigedemokrat, och jämförde även han homosexualitet med tidelag och pedofili. Vilken mindre kommun representerade han? Tja, framför allt var han vid tiden (2007) SD:s partisekreterare. Hans namn är Björn Söder, alldeles nyligen var han Sveriges andre vice talman.

Nu ska Moderaterna alltså samverka politiskt med SD i skyltfönstret Hörby. Man kan undra hur det känns för homosexuella moderater att deras partikamrater stöttar en kommunstyrelseordförande som jämför dem med pedofiler och nekrofiler.

Samma fråga uppstår när det handlar om att komma överens med Sverigedemokraterna i riksdagen. Det är förstås bra när företrädare tar avstånd från partiets nazistiska förflutna och när olika kommunpolitiker utesluts för sina djupt kränkande uttalanden.

Men för varje markering mot historiska överträdelser kommer nya, dagsaktuella. För varje lokal företrädare som sparkas ut kommer en ny och talar om pedofiler och osundhet. 

Det är kanske framför allt detta som skiljer SD från övriga partier: dess syn på minoriteter och mänskliga rättigheter. Det är kanske framför allt detta som borde göra det otänkbart att samverka med dem.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.