Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 20:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/nooshi-dadgostar-kan-inte-fa-det-hon-helst-av-allt-vill-ha/

LEDARE

Ledare: Nooshi Dadgostar kan inte få det hon helst av allt vill ha

Vill hon komma överens?
Vill hon komma överens? Foto: Anders Wiklund/TT

DN 17/11 2021. Den här gången ligger inte bollen hos Centerpartiet. Frågan är i stället: Vad gör Nooshi Dadgostar? Vilka alternativ har hon?

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Det blev ett kort samtal mellan Magdalena Andersson (S) och talman Andreas Norlén (M) på tisdagsmorgonen. Något att presentera fanns inte, bara en begäran om mer tid.

Det var inte särskilt förvånande. Vänsterpartiet har tydligt visat att man inte tänkte komma överens till i dag. När samtalen med Socialdemokraterna drog igång i fredags åkte Nooshi Dadgostar (V) till Göteborg för ett partimöte, i stället för att stänga in sig i förhandlingsrummet.

Frågan är om V försöker framstå som svårövertalat. Eller om partiet bara kan tänka sig att acceptera vad det inte kan få.

V vill ha samma typ av deal som Centerpartiet, hävdas i en del medier. Det är faktiskt inte så svårt för Magdalena Andersson att tillgodose.

C har sedan i somras inget djupt samarbete med regeringen. Efter att januariavtalet fallit gick Centern i opposition, men tolererade en socialdemokratisk statsminister i utbyte mot tre smala sakpolitiska uppgörelser.

Faktum är att det inte ens ligger i regeringens händer att de blir verklighet. Den kan bara leverera de nödvändiga propositionerna, eftersom S, MP och C saknar de 175 mandat som krävs för att klubba dem i riksdagen. Deras majoritetsstöd i parlamentet bygger på att det handlar om politik som andra borgerliga partier också vill ha.

En liknande uppgörelse kan S-ledaren också erbjuda Dadgostar. V kan ges ett antal begränsade sakpolitiska eftergifter för att tolerera Andersson.

Precis som för C handlar det då om att komma överens om vad regeringen, inte riksdagen, ska leverera. I kammaren saknar också S, MP och V majoritet. Ska politiken klubbas måste det därför vara sådant som också andra gillar. Det är dock svårare för Dadgostars ytterkants- än Annie Lööfs (C) mittenparti att hitta den typen av förslag, varför sannolikheten att de till slut också blir verklighet är mindre.

Dessutom kan de inte ha en påverkan på budgeten, eftersom det ökar sannolikheten att Centerpartiet betraktar den som förhandlad med V, och därför stänger dörren till att stödja den.

En deal liknande C:s kan V alltså få. Sakpolitiska eftergifter för att släppa fram en svag regering, utan ett säkrat budgetunderlag. Det är dock inte vad Vänstern helst önskar.

Nooshi Dadgostar vill ha en uppgörelse där Centerpartiet ingår – stabila spelregler resten av mandatperioden, som hon kallade det på sin presskonferens på tisdagseftermiddagen. Det kan inte Magdalena Andersson ge henne. Annie Lööf är helt enkelt inte intresserad. Hon ser bättre förutsättningar att driva igenom liberal politik genom samarbeten i mitten än med V.

C-ledaren har inget val, säger vänsterpartisterna. Men faktum är att till skillnad från tidigare regeringskriser är det inte Centerpartiet som måste välja.

Annie Lööf är helt enkelt inte intresserad. Hon ser bättre förutsättningar att driva igenom liberal politik genom samarbeten i mitten än med V.

Hösten 2018 och sommaren 2021 var frågan ”Vad gör Annie Lööf?” Det är den inte den här gången. C tänker släppa fram Magdalena Andersson. Frågan är i stället: Vad gör Nooshi Dadgostar? Vilka alternativ har hon?

Andreas Norlén har varit tydlig. Han tänker inte låta processen löpa för evigt. Någon övergångsregering fram till valet nästa höst är därför inte trolig.

Det betyder att riksdagen förr snarare än senare kommer att få ta ställning i statsministervoteringar. Absolut ingen vill ha ett extra val i mars eller april nästa år. Men avverkas fyra omröstningar utan att någon regeringschef tolereras blir det konsekvensen. Givet de deklarationer som hittills avgivits skulle V vara det enda parti som röstar nej till både Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M). Det blir då V:s agerande som gör ett extra val oundvikligt.

Huruvida Nooshi Dadgostar ser det som ett alternativ kan bara hon besvara.

Ämnen i artikeln

Annie Lööf

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt