Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 10:05 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/nu-maste-ocksa-forsvarsalliansen-forsvaras/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Nu måste också försvarsalliansen försvaras

Foto: Matt Dunham/AFP

DN 11/7 2018. Såväl Nato som Europaprojektet är satt under press. Båda måste försvaras.

Ända sedan amerikanska soldater våren 1945 befriade de överlevande i nazisternas koncentrationsläger har den transatlantiska länken utgjort en garant för frihet och demokrati. Från John F Kennedy, via Ronald Reagan, till Barack Obama har USA:s presidenter använt Europabesök till att befästa samarbetet och stärka sin egen ställning som den fria världens ledare.

Men när Donald Trump på onsdagen anländer till Bryssel för Natos årliga toppmöte har han knappast några sådana pretentioner. Fastighetsmagnaten har haft försvarsalliansen, som han anser gynnar Europa mer än USA, i skottgluggen ända sedan han inledde sin valkampanj för tre år sedan. I värsta fall kommer han bättre överens med Vladimir Putin, som han ska träffa i Helsingfors nästa måndag, än med sina allierade – och bryter den enade fronten mot Rysslands aggressiva utrikespolitik. 

Trump har redan försvagat den transatlantiska länken. Ståltullarna skadar handelsrelationerna. Och de ständiga attackerna mot Nato har på egen hand sått ovisshet kring amerikanska säkerhetsgarantier.

Utfallen mot handel och säkerhetssamarbete över Atlanten motiveras med samma ensidiga logik: Det kostar för mycket. 

Men det är en balansräkning där bara minusposterna inkluderas. 

Visst har USA ett handelsunderskott med EU. Men om importer från Europa är billigare stärker det amerikanska konsumenters köpkraft och – i de fall de går in i produktionen – företagens internationella konkurrensförmåga. 

USA må pytsa upp ordentligt för Natosamarbetet. Men det ger också möjlighet att försvara de värderingar som ligger till grund för den amerikanska statsbildningen långt utanför dess gränser och, med Woodrow Wilsons ord, att göra världen säker för demokrati – inklusive USA:s.

Att det transatlantiska samarbetet försvagas just nu är särskilt allvarligt. När ett auktoritärt Kina tar större plats på den internationella scenen och Ryssland uppträder aggressivt måste demokratier stå upp för varandra.   

Om en starkare ställning för auktoritära stater betyder att demokratier måste hålla ihop, innebär en lynnig amerikansk president i sin tur att en starkare europeisk sammanhållning är nödvändig. 

Men samma ensidiga idé om det ”nationella intresset” som sätter tryck på den transatlantiska länken sliter just nu också i EU-projektet. 

Storbritannien befinner sig i en kaotisk utträdesprocess just för att slippa bindande europeiska åtaganden. Ungern och Polen styrs av regeringar som skyr gemensamma förpliktelser och regler. Här i Norden vill Dansk Folkeparti och Sverigedemokraterna ha folkomröstningar med syfte att flytta makt från union till nation.

På ett liknande vis som det transatlantiska samarbetet medför kostnader för USA, innebär det europeiska begränsningar av enskilda nationers handlingsutrymme. Men samarbete medför också vinster: Fred och säkerhet, handel och tillväxt. Visst, det kostar en del, men det smakar desto mer. 

I Almedalen förra veckan meddelade Jan Björklund att Liberalerna ändrar sin valstrategi – partiet tänker lägga större tyngd på att argumentera för Europaprojektet. Även ledarna för M och KD har höjt rösten till försvar av EU-samarbetet.

Det är välkommet och får gärna kopplas till deras krav på ett svenskt Natomedlemskap. Såväl det europeiska som det transatlantiska samarbetet är pressat. Båda två måste försvaras. 

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.