Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 20:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/pa-20-talet-maste-liberaler-hitta-nya-uppdrag-och-vanner/

Ledare

På 20-talet måste liberaler hitta nya uppdrag och vänner

Borgmästare för frihet i Prag, Budapest, Bratislava och Warszawa. Foto: Attila Kisbenedek/AFP

DN 5/1 2020. I Europas storstäder kan liberala krafter mobiliseras. Inte i konflikt mot landsbygden, utan i kamp för tolerans, frihet och miljömedvetenhet.

Människor tänker inte lägga sig ner och låta sig köras över utan strid. Uthålligt kämpar medborgarna i Hongkong för demokrati och frihet. I Istanbul måste polisen varje år mobilisera och ta fram tårgasen eftersom hbtq-aktivister fortsätter att tåga, trots att Pride-parader förbjudits. I Budapest vann en grön liberal borgmästare, Gergely Karácsony, höstens val och vill nu mobilisera liberala styren i andra städer, både i Ungern och i övriga Visegradländer.

De visar alla att det inte bara går att kämpa för en mer liberal framtid. De visar att människor fortsätter att göra det också där det inte går, där det motarbetas med den repressiva och auktoritära statens våldsapparat.

De visar också en annan sak. Kampen för frihet, tolerans, pluralism och ansvar för miljö och natur har ofta sin bas i större städer, vilket DN-kolumnisten och statsvetaren Andreas Johansson Heinö påpekar i en krönika i Borås Tidning (22/12).

Här skulle man kunna utlysa kulturfred och kulturfrihet som alternativ till kulturkriget.

Valsegrarna för oppositionen i Visegradländernas huvud- och universitetsstäder visar hur förljugen nationalisternas propaganda är när de säger sig tala för ett helt folk. Segrarna skapar också viktiga experimentverkstäder för en bättre politik.

Post-1989 stelnade liberalismen i sin utveckling och blev med tiden självgod och nöjd med det rådande. Gamla radikaler hamnar, som makarna Alva och Gunnar Myrdal en gång syrligt påpekade, lätt i en situation där man blir ”sur i lynnet och rotlös i tiden” genom att fastna i förlegade poser och positioner. På 2020-talet kommer liberaler att behöva hitta nya uppdrag och nya vänner.

Europas och världens större städer kan bli ställena där det händer, verkliga fristäder: Platser där människor kan vara och göra som de vill, plattformar för kreativitet, skapande och blomstring, magneter för landets och världens begåvningar, turistattraktioner, nöjesmetropoler, klimatföredömen.

Myllrande städer är stora nog, och bör vara storsinta nog, att rymma allt och lite till.

Här skulle man kunna utlysa kulturfred och kulturfrihet som alternativ till kulturkriget. Gärna mångfald i enlighet med intersektionalitetens snäva representationstanke – men inte bara det. Gärna uppbygglig, vacker och föreställande konst i nationens tjänst – men inte bara det. Gärna humor och underhållning som förenar i skratt och inte provocerar eller ”slår neråt” – men inte bara det. Myllrande städer är stora nog, och bör vara storsinta nog, att rymma allt och lite till.

Har man tillräckligt roligt kommer andra också att söka sig dit, både väljare och partier. Moderaterna får bestämma sig för om de vill ingå i en liberalt präglad koalition som ett ledande frihetsparti, eller låta sig profileras av twitterhaverism för att mobilisera de bittras brigader. Socialdemokratin får fundera över om de än en gång vill bejaka den framsynta reformism som lyfte Sverige under 1900-talets sista decennier med it-under, medial pluralism och ökad valfrihet.

Andreas Johansson Heinö varnar med rätta för att göra storstadsmobilisering av liberala krafter till en fråga om stad mot land. Det är snarare en mobilisering mot nationalism och socialism, som med fördel kan inkludera landsbygden. Också här kämpar människor för oberoende och att kunna råda sig själva. Och den som har nära till skog och mark är knappast mindre intresserad av miljö och natur, det kan bara ta sig olika uttryck. Intresset av företagande, handel och en växande ekonomi är gemensamt. Kring blomstrande städer kan också landsbygden leva. Människors val att leva på olika ställen är ömsesidigt berikande.