Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Partierna har skulden för bostadsproblemen

Other: Magnus Bard

DN 1/12 2017. Visst kommer regeringens och Finansinspektionens nya bolåneregler olägligt. Men de politiker som pekar finger är inte trovärdiga.

En ensam finansmarknadsminister, Per Bolund (MP), mötte torsdagens pressuppbåd för att försvara ett impopulärt besked. Regeringen går vidare med Finansinspektionens förslag om skärpta amorteringskrav. En av tre bostadsspekulanter i Stockholm kommer att påverkas. Mot denna åtgärd finns en del goda argument, därtill är tajmingen inget vidare.

Men ingen kan säga att ministern är feg. Han lär ha fått stångas både internt i regeringen och mot oppositionen för att få sin vilja igenom. Och om de kritiska företrädarna för allianspartierna får rätt, och marknaden snart brakar ihop, är det sannerligen inte Bolunds fel. Det är ett långvarigt underskott på ansvar och politiskt mod som har försatt ekonomin i ett vanskligt läge.

Vanskligt, ja. Myndigheterna håller nu ett vakande öga på utvecklingen i svenska fastighetsbolag. Ett dovt eko hörs från krisen på 1990-talet. Då var det just denna sorts aktörer som ställde in sina betalningar, vilket välte det finansiella systemet. Nu är åtskilliga företag på väg att hamna i knipa igen.

Det är ett långvarigt underskott på ansvar och politiskt mod som har försatt ekonomin i ett vanskligt läge.

De senaste tio åren har svenska storbanker fördubblat sina fastighetslån. De vanliga bolånen har varit en fullkomligt lysande affär. Utvecklingen har återspeglats i upptrissade budgivningar, inte minst på den dysfunktionella bostadsmarknaden i Stockholm.

Under tiden har man tillåtit bankerna att ha pepparkakstunna kapitalbuffertar – de är högt belånade, även i ett europeiskt perspektiv. Samtidigt heter det att likviditetsriskerna har ökat. Riksbanken har länge ropat efter mer av disciplin, utan att vinna gehör.

Här finns kända och okända faror. Sannolikt räcker det med att prisuppgången under de senaste två, tre åren raderas för hushållen ska få skrämselhicka och den goda konjunkturen snabbt vända. Det kommer att slå direkt mot statsfinanserna. På samma gång riskerar banksystemet att utsättas för hårt tryck.

Utgångsläget är visserligen gott. Svensk ekonomi och arbetsmarknad är stark, den globala utvecklingen hjälper till. Men erfarenheten av liknande förlopp är att smällen kan bli hård, återhämtningen smärtsam.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson sa på torsdagen att nya amorteringskrav är en dålig idé och att det krävs ”ett helhetsgrepp för att bostadsmarknaden ska fungera bättre”. Hon har rätt. Men hennes parti sitter inte i en position där det kan kritisera andra. Alliansens reformer – slopad statlig fastighetsskatt och höjd ”flyttskatt” – förbättrade inte alls läget.

Tidigare finansminister Anders Borg anser att ränteavdragen borde trappas ned. Det skulle dämpa hushållens låneaptit. Men det är så dags att säga nu. Magdalena Andersson brukade i sin tur också tala varmt om en avtrappning, men nu när hon har makten vill hon inte.

Socialdemokraterna vågar samtidigt inte göra något åt ett av grundproblemen – hyresregleringen. Det är den som har gjort att bostadsrätterna dominerar totalt. Många unga – som under normala omständigheter hade hyrt en lägenhet – har tvingats skuldsätta sig till nocken. Trögrörlighet och lågt byggande är också en följd av att Sverige klamrar fast vid en föråldrad hyresmodell.

Allt detta kunde ha åtgärdats när partierna förra året hade samtal om bostadsmarknaden. Förhandlingarna misslyckades. De borde repa mod och försöka igen.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.