Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Pekings gränslösa angrepp på yttrandefriheten

Illustration: Magnus Bard

DN 27/9 2018. Sedan Xi Jinping tog över makten har taket för vad som tillåts att sägas sänkts i Kina. Även utanför landets gränser försöker regimen i allt högre grad lägga sanningen tillrätta.

Kinas ambassadör i Stockholm, Gui Congyou, har hållit en hög profil sedan han tillträdde sin post förra hösten. Under våren kritiserade han vid flera tillfällen det svenska engagemanget för Gui Minhai och försökte svärta ned den fängslade förläggarens namn. 

När P1:s ”Konflikt” sände ett kritiskt program om kommunistdiktaturen inkom snart ett brev från den kinesiska ambassaden. Det åtföljdes av ett besök av Gui Congyou. Fakta skulle korrigeras.

I samband med att en kinesisk familj avvisades från ett hotell i Stockholm tidigare i september krävde ambassadören indignerat en ursäkt från polisen. Sådana krav, den här gången riktade mot SVT, upprepades efter att satirprogrammet ”Svenska nyheter” nyligen hade ett inslag med avstamp i just behandlingen av den kinesiska familjen.

Det går att förstå att Jesper Rönndahls humorshow väckt känslor. Inslaget är proppfyllt med fördomsfulla nidbilder av hur kinesiska turister beter sig. Men det är tydlig satir, med udden mot just de svenska fördomarna – och mot att det fortfarande finns en större acceptans för sådana riktade mot kineser än mot människor från andra delar av världen.

Vad som är problematiskt är att inslaget inkluderar en informationsfilm, dubbad till mandarin och upplagd på den kinesiska motsvarigheten till Youtube. Om man bara ser den går sammanhanget och satiren förlorade. Det är lätt att begripa att de kineser som endast tagit del av informationsfilmen känner sig illa berörda. 

Därifrån till en intervention av den kinesiska ambassaden borde dock steget vara långt. Yttrandefrihet täcker in satir – även plump och misslyckad sådan. Därför borde SVT avhållit sig från att be om ursäkt när filmen plockades bort från det kinesiska Youtube på onsdagen.

Framför allt talar mycket för att det höga tonläget har mindre att göra med ett misslyckat humorklipp och mer med de svenska kraven på att Gui Minhai ska friges. Enligt källor i regeringskansliet som Aftonbladet (15/9) hänvisar till uppfattades uppståndelsen kring de avvisade turisterna just som ett svar på arbetet för att få svensken fri.  

Den Hongkongbaserade förläggaren har varit fängslad i snart tre år. Han kidnappades under ett besök i Thailand, samtidigt som flera kolleger fördes bort från Hongkong. Hans familj har inte fått träffa honom.

Sverige kan självklart inte låta sig skrämmas av Kina. Arbetet för att Gui Minhai ska friges måste fortsätta och förstärkas.

Bortförandet av Gui Minhai är ett uttryck för en mer repressiv regim.

Någon yttrande- och pressfrihet att tala om har aldrig funnits i Kina. Men faktum är att under andra halvan av 1990-talet och tidigt 2000-tal höjdes taket successivt för vad som kunde sägas. Sedan Xi Jinping tog över makten har den utvecklingen tvärvänt. 

Enligt samstämmiga rapporter från människorätts- och pressfrihetsorganisationer har tumskruvarna dragits åt. Journalister som försöker göra sitt jobb möter fler hinder. Utländska reportrar har svårare att få visum. 

Samtidigt hårdnar greppet om Hongkong. Bortförandet av Gui Minhai betraktas som ett led i Pekings försök att strypa den yttrandefrihet som funnits i den förra brittiska kolonin. 

Sverige kan självklart inte låta sig skrämmas av Kina. Arbetet för att Gui Minhai ska friges måste fortsätta och förstärkas. 

Dessutom måste vi bli bättre på att arbeta tillsammans med andra demokratier mot Pekings påverkansförsök. Diktaturens ansträngningar att tillrättalägga sanningen, på hemmaplan och utomlands, lär öka i takt med att Kinas supermaktsstatus befästs. 

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.