Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/per-svensson-dansk-folkeparti-och-klimatgalningarna/

Ledare

Per Svensson: Dansk Folkeparti och ”klimatgalningarna”

Foto: Liselotte Sabroe

De danska högerpopulisterna gjorde fiasko i EU-valet. Det vore utmärkt om Pia Kjaersgaards hade rätt i att det beror på ett växande klimatengagemang.

EU-valet 2019

 I lördags talade Greta Thunberg inför tiotusentals klimatdemonstranter i Köpenhamn.

Ett drygt dygn senare skyllde Dansk Folkepartis tidigare ordförande Pia Kjaersgaard sitt partis fiasko i EU-valet på EU, medierna och klimatgalningarna (”klimatosser”). 

Man skulle önska att hon hade rätt vad det sista anbelangar, att det är klimatfrågan som förklarar att det invandrarfientliga nationalistpartiet DF i söndags störtdök från förra EU-valets 26,6 procent och kraschlandade på 10-procentsplatån. Partiet förlorade tre av sina fyra mandat i EU-parlamentet.

Nationalister som bara intresserar sig för hot som kan bekämpas med hjälp av gränsbommar.

Och kanske ligger det faktiskt något i Kjaersgaards förklaring: inför EU-valet prioriterade danska väljare klimatfrågan. Och man behöver inte vara professor i statsvetenskap för att förstå att det knappast gynnar nationalister som bara intresserar sig för hot som kan bekämpas med hjälp av gränsbommar.

Men i flera andra europeiska länder lyckades ändå politiska kusiner till Dansk Folkeparti väl i valet. Varför gick det åt pipan för högerpopulisterna just i Danmark? Ett svar är att DF fallit offer för sina egna tidigare framgångar. Det mesta (inklusive opinionsmätningarna) tyder därför på att kommer att gå dåligt också i valet till folketinget om bara en dryg vecka, den 5 juni.

Dansk Folkepartis konkurrenskraft har krympts från två håll. De andra stora partierna, Socialdemokraterna och Venstre (Danmarks moderater) har blivit allt mer lika DF, i alla i den för den för partiet helt avgörande ”utlänningsfrågan”. Och DF har blivit allt mer likt de andra stora partierna. Kjaersgaards efterträdare Kristian Thulesen Dahl framstår som en maktspelande etablissemangspolitiker bland andra.

Bevisar det att det bästa sättet att bekämpa partier som DF är att ge dem makt? Bara om man samtidigt är beredd att bejaka de politiska klimatförändringar som populister och nationalister längtar efter.