Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-24 06:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/per-svensson-ebba-busch-thors-forsvarskamp-for-julskinkorna/

Ledare

Per Svensson: Ebba Busch Thors försvarskamp för julskinkorna

Upp till kamp för traditionerna.
Upp till kamp för traditionerna. Foto: Pontus Lundahl/TT

Kristdemokraternas ledare går i en debattartikel i Aftonbladet till angrepp på en ”myndighetsvänster” som enligt henne förnekar att det finns svenska traditioner.

Själv gör hon sig till tolk för en populistisk tradition.

Per Svensson
Rätta artikel

Ebba Busch Thor sägs äga förmågan att "gå genom rutan”. Med tiden har det visat sig att hon också gärna går genom golvet, ner i källaren. Där letar hon fram både det ena och det andra som kan säljas på politikens bakluckeloppis.

Nu har hon hittat de förtalade och hotade svenska traditionerna. Och varför inte? Det återvunna plagget var ju årets julklapp, så KD-ledaren demonstrerar återigen sin lyhördhet för det gångbara när hon återvinner ett kärt gammalt tema.

För ett kvartssekel sedan reste Ny Demokratis dåvarande affischnamn Vivianne Franzén runt i landet och höll brandtal för svenska traditioner och muslimers plikt att ta seden dit de kommit. Det var ett rent rättvisekrav. För hur skulle det se ut om lille Kalle emigrerade till ett muslimskt land och där krävde att få äta köttbullar? 

Matborden får ofta göra tjänst som den nationella försvarskampens frontzoner.

Storebror som snart kommer att beröva oss också saffranssemlorna

Ebba Busch Thor försvarar nu i en debattartikel i Aftonbladet (27/12) den svenska julskinkans rätt att slippa byta namn till ”helgskinka”. Det är lite oklart exakt vem eller vilka som drivit igenom avtraditionaliseringen av skinkan, men man anar något orwellskt över det hela, en traditionshatande Storebror som snart kommer att beröva oss också saffranssemlorna och Halloweenpumporna.

”Helgskinkorna” är ju, såvitt jag förstår Ebba Busch Thor, bara ett exempel på något mycket större och värre, ett slags kulturell ateism, ett förnekande av att det över huvud taget existerar något sådant som svenska traditioner.

Vilka är det som försöker tvinga oss att tro något så dumt? Ebba Busch Thor vet besked. Det är ”en akademisk myndighetsvänster”. Se där, övertygande demonstrerar hon här sin egen nära relation till det traditionella. ”Eliten” som plågar ”folket” med sina påhitt och pålagor, det är ju en förklaringsmodell djupt förankrad i den tradition vi brukar kalla populism.