Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 12:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/per-svensson-en-smula-populism-i-den-hogre-skolan/

Ledare

Per Svensson: En smula populism i den högre skolan

Stjärneleven. Foto: Frank Augstein

På elitskolan ENA utbildades Emmanuel Macron i maktens ingenjörskonst. Nu vill han lägga ner sin gamla skola och bekräftar därmed att han var en mönsterstudent.

Martin Luther ägnade vid ett tillfälle en predikan åt att övertyga bönderna i kyrkbänkarna om att de borde låta sina söner gå i skola (döttrarna var det inte tal om). Utbildning lönade sig, försäkrade han. För hur styrs ett rike när det inte för krig? Av svärdet? Nej, av pennan.

Luther hade rätt. Att i skolor och på universitet förvärva kunskap och kompetens har i århundraden varit den obemärktes säkraste sätt att bli en del av samhällets styrande elitskikt.

Genom att identifiera ”elitutbildningarna” i olika länder borde man därför få en aning om var makten finns i respektive samhälle. Sverige? Handelshögskolan. Vi är ju inte, som det ibland sägs, ett land av ingenjörer utan ett land av Excel-ekvilibrister.

England? Boris Johnson är exemp­larisk. Eton och Oxford. Traditionsbastioner där man lär sig mobba på ett skojfriskt sätt. Ett system som fungerar fint så länge det inte störs av folkomröstningar.

. Elitisten gör rent hus med elitismen.

Frankrike? Staten är alltings mål och medel. Inget är finare än att vara ”hög ämbetsman”. Elitskolan framför andra är därför École national d’administration (ENA) som varje år producerar strax under 100 teknokrater, ”enarquer”. I många fall blir de presidenter och premiärministrar (Giscard d’Estaing, Chirac, Hollande, Juppé, Jospin). De mindre briljanta hänvisas till att sköta stor­företag.

Den sittande presidenten Emma­nuel Macron gick ut ENA 2004. Nostalgin är dock inte mer hämmande än att han lovat lägga ner sin gamla skola. En utredare, också han ”enarque”, skriver på dödsdomen som ska vara klar i november.

Varför gör Macron på detta viset? Ett försoningsoffer avsett att blidka de rasande elitätande gula västarna, tror många. Elitisten gör rent hus med elitismen. Ett mycket franskt skolexempel på management by flirt med populismen.