Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 18:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/per-svensson-inte-den-polska-regeringens-dromval/

Ledare

Per Svensson: Inte den polska regeringens drömval

Politisk aktivitet. Foto: Michael Winiarski

Nobelpriset till Olga Tokarczuk kommer tre dagar före valet i Polen. Det nationalistiska maktpartiet får anstränga sig för att känna nationell stolthet.

En tidigare polsk utrikesminister och företrädare för maktpartiet Lag och rättvisa (PIS) väckte för några år sedan löje genom att anklaga politiska motståndare för att vilja skapa en värld av cyklister och vegetarianer.

Jag vet inte om Olga Tokarczuk brukar cykla, men som framgår av Michael Winiarskis stora intervju med henne i förra helgens DN är hon definitivt vegetarian. Och också i andra avseenden är hon en inkarnation av allt en högernationalist av den rätta ullen ser som sin plikt att avsky: Hon är feminist, politiskt engagerad på den gröna sidan och lyfter fram Polens multietniska, inte minst judiska, historia.

Representanter för PIS har brännmärkt henne som ”förrädare”. Och så får hon Nobelpriset i litteratur tre dagar innan polackerna går till val. Det är ingen djärv gissning att den polska regeringen inte känner odelad glädje.

En inkarnation av allt en högernationalist av den rätta ullen ser som sin plikt att avsky

Det säger något om utvecklingen i Polen att 30 år efter kommunismens fall går Nobelpriset till en politisk dissident. I DN-intervjun drar hon själv paralleller mellan Polen då och Polen nu. Under kommunismen visste alla att det som sas i tv var lögn. Nu är det värre, propagandan är smartare.

Om valet av Tokarczuk är politiskt pricksäkert så kan den andra pristagaren, österrikaren Peter Handke, beskrivas som en politisk trampmina. Handke är den stora diktaren som höll tal när den småskurne serbiske etnofascisten Slobodan Milosevic begravdes. Det är rimligt att finna det stötande att en apologet för den folkmördande serbiska nationalismen nu ska dela hedersbetygelse med Tokarzcuk. 

Men sambandet mellan litterär storhet och politisk omdömesförmåga har alltid varit svagt. Och det är trots allt inte på grund av att PIS ogillar henne som Olga Tokarczuk får Nobelpriset. I den långa titeln till storverket ”Jakobsböckerna” betecknas ”fantasin” som ”naturens största gåva till människan”. Det hon, och Handke, belönas för är förmågan att omsätta denna gåva i dikt.