Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 01:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/per-svensson-lagt-i-tak-i-sverigedemokraternas-asiktsbunker/

Ledare

Per Svensson: Lågt i tak i Sverigedemokraternas åsiktsbunker

Bild 1 av 2
Foto: Janerik Henriksson/TT
Bild 2 av 2
Foto: Janerik Henriksson/TT

I Trelleborg har den tillträdande kommunikationschefen slutat innan han börjat. Sverigedemokraterna ville inte ha honom i stan.

I maj i år fick Trelleborgs kommun en ny kommunikationschef.

Johan Adolfsson hade rekryterats från motsvarande post i den mer än dubbelt så stora kommunen Gävle. I cv:t fanns också flera år som press- och informationschef i Gävleborgs landsting. Dessför­innan hade Adolfsson varit reporter och nyhetschef på Sveriges Radio.

En välmeriterad person med andra ord, som i en intervju med lokaltidningen Trelleborgs Allehanda motiverade sin flytt så som chefer brukar motivera byten av arbetsplats: En ”ny utmaning”. Att han hade ”släkt och vänner i Trelleborg och Skåne” hade förstås också bidragit till beslutet.

I samma artikel i TA spann Trelleborgs kommundirektör Fredrik Geijer belåtet: ”Johans ankomst till Trelleborg kommer att stärka vår profil som en attraktiv kommun i framkant.”

Johan Adolfsson skulle ha börjat sitt jobb i Trelleborg den 2 september. Men han har redan slutat utan att ha arbetat en enda dag. Han har i stället slutit en uppgörelse med kommunen som innebär att han säger upp sig och får lön, 69 000 kronor i månaden, i ett och ett halvt år. Kommunen ska också ersätta Adolfsson för kostnader förenade med hans köp av en villa i Trelleborg i maj.

Det låter ju absurt! Över en miljon i lön utan att behöva göra ett handtag. Borde vara mums för sverigedemokratiska etablissemangsätare. Men i en intervju med Trelleborgs Allehanda (15/8) förklarade i stället Sverigedemokraternas starke man i kommunen, oppositionsrådet Helmuth Petersén, att ”detta är väl investerade pengar”. Sverigedemokraterna tycker att de mellan 1,2 och 1,9 miljoner skatte­kronor som slutnotan för den rekordkorta anställningen lär hamna på är ett billigt pris för att slippa en för partiet misshaglig tjänsteman.

Det är i praktiken Sverigedemokraterna, och deras sympatisörer i den sociala mediesfären, som drivit bort Johan Adolfsson från Trelleborgs kommun. Vid flera tillfällen har Helmuth Petersén återkommit till frågan på SD-Trelleborgs Facebookkonto. Bland annat la han i juni ut skärmdumpar av SD-kritiska Facebookinlägg som Johan Adolfsson gjort, detta ”så att ni inte ska glömma vem som skall börja som kommunikationschef i Trelleborg”. Inläggen genererade flera kommentarer, bland annat denna: ”En sådan typ är ej berättigad att bli trelleborgare, han är ej välkommen till stan. Säg upp eländet, gör vad som behövs, hjälper till med en enkel resa.”

Det är i praktiken Sverigedemokraterna, och deras sympatisörer i den sociala mediesfären, som drivit bort Johan Adolfsson från Trelleborgs kommun.

I slutet på juli kallade Helmuth Petersén via Facebook till informationsmöte i partilokalen den 6 augusti. Han berättade att det nu var beslutat att den nya kommunikationschefen ”skulle börja sin anställning den 2 september”. Men Peterséns partivänner kunde ändå se framtiden an med förtröstan: ”Det är ingen hemlighet att SD kommer att agera kraftigt mot detta och på mötet får ni veta hur vi går vidare, det kommer att bli ett nytt politiskt landskap till hösten.”

Sverigedemokraterna fick i kommunvalet 2018 drygt 25 procent av rösterna i Trelleborg och är därmed största parti, om än med knapp marginal. Social­demokraterna fick drygt 23 procent, Moderaterna drygt 22. Kommunen styrs av M och KD. Men koalitionen stöder sig på SD. Upplägget har påtagliga likheter med den modell för regeringsbildningen som Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor slogs för efter förra årets val. Det är därför extra intressant att notera hur Sverige­demokraterna argumenterar och agerar när de får makt. Då kan 25 procent vara fler än 75. Sverigedemokraterna representerar en fjärdedel av väljarna i Trelleborg, men tycks i fallet med den oönskade kommunikationschefen ta för givet att de representerar alla.

När kommunstyrelsens arbetsutskott i Trelleborg sammanträdde den 17 juli sa fyra ledamöter nej till utköp av kommunikationschefen. De företrädde Moderaterna, Socialdemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna, det vill säga en majoritet av väljarna. Bara SD-ledamoten Helmuth Petersén ivrade för en ekonomisk uppgörelse.

Men några veckor senare fattade det moderata kommunalrådet Mikael Rubin ett ordförandebeslut som gick på SD:s linje. Det är svårt att dra någon annan slutsats än att Sverigedemokraterna påmint Moderaterna om mandatfördelningen i fullmäktige och vilka konsekvenser den skulle kunna få.

Ulf Kristersson, som på söndagen höll sitt sensommartal i Strängnäs och ivrade för partiöverskridande samling mot gängkriminaliteten, bör i dag känna stark tacksamhet mot de tidigare allianskollegorna Liberalerna och Centern som med januariavtalet räddade honom från att tas som gisslan av ett på en och samma gång så självöverskattande och ömhudat parti som SD.

För vad var det Johan Adolfsson egentligen hade gjort? Vad var det som var så fruktansvärt att SD i Trelleborg tyckte det kunde vara värt halvannan miljon att slippa honom? Han hade på sitt eget Facebookkonto skrivit att den som röstar på SD nog måste vara ”dum i huvudet”. Det var absolut mycket dumt skrivet, av en lång rad skäl.

Men med tanke på hur skribenter och bloggare och twittrare i SD-sfären i åratal har hånat och hatat den svenska ”åsiktskorridoren”, och ondgjort sig över hur ”pk-eliten” försöker hindra dem från att fritt säga sanningen om invandrare i allmänhet och muslimer i synnerhet, är det lite komiskt att Sverigedemokraterna i Trelleborg är så lättkränkta. Det är lågt i tak i åsikts­bunkern.

I rättvisans namn bör dock tilläggas att Johan Adolfsson gjort sig skyldig till ytterligare en försyndelse. I vintras lät han under en kortare tid en digital skylt med en bild på en kvinna i huvudduk hälsa bilister välkomna till Gävle. Det gjorde honom till hett byte för ”alternativmedier” och opinionsbildare i den högernationalistiska bubblan. Kvinnan påstods ha ”kopplingar” till den erkänt problematiska moskén i Gävle och Adolfsson pekades ut som ”lands­förrädare” och ”aningslös nyttig idiot åt salafister/islamonazister”.

Drevet följde honom till Trelleborg. Trelleborgs moderata styre vek ner sig. Värt att lägga på minnet.