Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 18:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/per-svensson-lat-iryna-stanna-i-sverige/

Ledare

Per Svensson: Låt Iryna stanna i Sverige

Iryna ska tvingas lämna landet. Foto: Alexander Mahmoud

Iryna förlorade ett ben vid terrorattentatet på Drottninggatan. Nu måste hon lämna Sverige. Regeringen borde låta henne stanna.

Den 7 april 2017 befann sig Iryna på Drottninggatan i Stockholm. Hon skulle köpa en nyckelring till sin dotter. Utanför Åhléns rammades hon av terroristen Rakhmat Akilovs lastbil.

Irynas skador var så allvarliga att läkarna tvingades amputera hennes högerben. Hon har efter dådet också vittnat om svårläkta sår i själen.

Nu kör Sverige henne på porten. Iryna kommer från Ukraina och hennes ansökan om uppehållstillstånd för sig själv och dottern har efter att ha vandrat från instans till instans av allt att döma nått vägs ände. Migrationsöverdomstolen har avvisat hennes begäran om omprövning. Iryna och dottern har fyra veckor på sig att lämna Sverige.

Hennes juridiska ombud hoppas dock på att regeringen ska ta ett moraliskt ansvar och med hänvisning till Regeringsformens paragrafer om ”dispenser” och ”nåd” ge Iryna rätt att bli kvar i landet. Justitieminister Morgan Johansson har signalerat att något sådant beslut inte är aktuellt. Här ska rätt gå före nåd.

Han bör ändra sig. Regeringen bör låta Iryna och hennes dotter få stanna i Sverige. 

Formalismen måste också kunna kompletteras med känslans förnuft

Formalism har sin givna och omistliga plats i en demokratisk rättsstat. Men formalismen måste också kunna kompletteras med känslans förnuft. Iryna är ett offer för terrorism, och som sådant kommer hon varken fysiskt eller psykiskt att kunna bli samma människa som tidigare. Det är en tung vikt att lägga i vågskålen när man ska avgöra om det finns särskilda skäl att bejaka hennes önskan om att få försöka bygga en framtid i Sverige.

Det är inte Sverige som bär ansvaret för terrordådet. Skulden är Rakhmat Akilovs. Men hur skulle vi som människor reagera och agera om en gäst i vårt hem utan vår förskyllan drabbades av ett brott eller en svår olycka? Jag vill tro att vi hade gjort allt vi kunde för att stötta och hjälpa vår gäst. 

Sverige borde inte vara omänskligare än sina invånare.