Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 08:52 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/per-svensson-nu-lamnar-sd-sin-forsta-offert-till-kristersson/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Nu lämnar Sverigedemokraterna sin offert till Kristersson

Tar betalt.
Tar betalt. Foto: Jonas Lindkvist

Mattias Karlsson blåser bort de blå dunsterna och slår fast att Sverigedemokraterna vill ha betalt för att stötta en borgerlig regering.  Kristersson riskerar att fastna i amorteringsfällan.

En blandad högerkör sjunger om de underbara dagar som väntar en M-KD-regering ledd av Ulf Kristersson: ”Han är stjärnan hos de blå. Allt vi önskar kan vi få.”

Hur kan de vara så övertygade om att ödets fe i gestalt av Jimmie Åkesson kommer att ge en sådan ministär alla de vackra gåvor den begär utan att kräva något i gengäld? De förlitar sig kanske på att det snart är jul, den tid på året då även Sverigedemokraterna måste öppna sitt hjärta och släppa fram den ”allianspolitik” som den liberala borgerligheten så länge drömt om att få se förverkligad?

Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare, blåser nu bort de blå dunsterna. SD är inte ett parti lett av goda feer och jultomtar. Partiet vill ha betalt för sitt eventuella stöd; honorar i form av åtgärder för minskad asylinvandring. ”Det är ett ultimativt krav från vår sida som inte är förhandlingsbart eller utbytbart”, skriver Karlsson till Dagens Nyheter. Någon som är överraskad? Vilka politiska ersättningsnivåer talar vi om här? Det blir en förhandlingsfråga, men anspråken tenderar att växa med tiden.

Mattias Karlsson blåser nu bort de blå dunsterna

Ta Danmark. Där har SD:s storasyster Dansk folkeparti under en lång rad år verkat som stödparti åt olika regeringar och successivt höjt priset på sina tjänster. Nyligen väckte partiets integrationspolitiska talesperson Marie Krarup uppmärksamhet genom att i en pratshow på dansk tv, ”Vi ses hos Clement”, slå fast att ”migranter” varken ska ges möjlighet att lära sig danska eller arbeta. De ska i stället hållas avskilda från det danska samhället tills de kan skickas tillbaka, i upp till 10-12 år om så krävs. Det gäller förstås även barnen. En modell kunde, enligt Krarup, vara Oksbøllejret, en barackstad bakom taggtråd där tyska flyktingar hystes in efter andra världskriget.

Efteråt sa hon sig ångra att hon nämnt just Oksbøllejret. Brukar man få som man vill behöver man ju inte alltid skrika ut sina krav. 

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.