Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 05:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/per-svensson-nu-maste-ylva-johansson-ta-stefan-lofven-i-orat/

Ledare

Per Svensson: Nu måste Ylva Johansson ta Stefan Löfven i örat

Nytt tufft jobb Foto: Paul Hansen

Som EU-kommissionär ska Ylva Johansson återinföra den fria rörligheten i Schengenområdet. Då blir det till att läxa upp den svenska regeringen.

Ursula von der Leyen har pekat ut klimatet och digitaliseringen som prioriterade områden för den EU-kommission hon ska leda.

Det är naturliga val, vår tids stora frågor. Men om EU ska fungera som ram för försök att, för att ta två exempel, strypa koldioxidutsläppen och begränsa de digitala jättarnas monopolistiska tendenser krävs det att unionen själv fungerar.

Det gör Ylva Johansson till en av den tillträdande EU-kommissionens viktigaste personer. Hennes ansvarsområde, migrationspolitiken, har under långt tid varit de europeiska polariserande populisternas favoriserade slagfält. På Ylva Johansson ankommer det nu att vrida migrationsvapnet ur populisternas händer.

Det kommer inte att bli lätt. Den beställningslista hon har fått av Ursula von der Leyen är lång och krävande. Om Johansson blir godkänd som kommissionär ska hon ta fram en ”ny pakt för migration och asyl”, reformera asylsystemet, bekämpa döden på Medelhavet, stärka EU:s yttre gränser och skapa säkra vägar för migranter. 

Ylva Johanssons huvuduppgift blir ändå att försöka ena EU-länderna kring ett gemensamt förhållningssätt till asylpolitiken.

Hon ska också få Schengensamarbetet att fungera som det är tänkt, det vill säga återinföra den fria rörligheten. Det sistnämnda borde innebära att hon kommer att läxa upp den regering hon nyss satt i. EU gillar inte Sveriges uppfinningsrikedom när det gäller att hitta skäl till att förlänga de inre gränskontrollerna. 

Ylva Johanssons huvuduppgift blir ändå att försöka ena EU-länderna kring ett gemensamt förhållningssätt till asylpolitiken. Ursula von der Leyen vill gärna avskaffa Dublinförordningen, den som säger att en flykting ska söka asyl i det första land han eller hon kommer till. I stället vill hon ha ett system där de asylsökande fördelas mellan EU:s medlemsländer.

Den linjen har Tyskland länge drivit. Det har också Sverige. Denna samsyn har förmodligen bidragit till att Ylva Johansson fick migrationsportföljen. Hon och Ursula von der Leyen kan förmodligen räkna med stöd från Medelhavsländerna för sin fördelningslinje. Motståndet har hittills varit desto större från vägrarstater som Polen och Ungern.

Hur ska Ursula von der Leyen lösa det? Man kan frukta att hon har en listig plan. Det skulle kunna handla om ett slags byteshandel. Kommissionen tjatar lite mindre om oberoende domstolar mot att Polen och Ungern blir lite mindre avoga till fördelning av flyktingar.

Skulle det vara så illa att det ligger något i dessa misstankar har Ylva Johansson fått ett jobb som kommer att fordra inte bara diplomatisk fingerfärdighet utan också ett flexibelt förhållande till värderingar och ideal. Tufft, som sagt.