Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 09:01 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/per-svensson-regeringsforhandlingar-pa-kasperteatern/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Regeringsförhandlingar på kasperteatern

Någon måste stöttas.
Någon måste stöttas. Foto: Thomas Karlsson

Idén om en S-stödd Alliansregering har sina poänger. Men bäst vore om också S och Alliansen kunde enas om att tycka det.

Varför skulle Ulf Kristersson ta risken att bli Socialdemokraternas kasperdocka? Det kan tyckas vara en högst befogad fråga. Men då måste man också svara på en följdfråga: Varför är Kristersson i så fall redo att ta risken att bli Sverigedemokraternas Kasper?

Alldeles borta i det rosenröda är inte den idé om S som stödparti för en Alliansregering som fyra socialdemokratiska veteraner la fram på onsdagens DN Debatt. Kärnkraften var 70-talets motsvarighet till SD-frågan, skapade borgerlig split och gjorde regeringssamarbeten omöjliga. I oktober 1978 resulterade bråken i att Socialdemokraterna släppte fram en folkpartiregering. Olof Palme och Ola Ullsten hade gjort upp över whisky med soda. En av ministrarna i den nya regeringen var en av författarna till artikeln på DN Debatt, Carl Tham, då folkpartist.

En ny whiskyuppgörelse, av det ena eller det andra slaget, skulle ha varit möjlig också nu. Mer än så: nödvändig. Om alla regeringsalternativ som involverar Sverigedemokraterna är uteslutna kan okonventionella lösningar över den gamla blockgränsen inte vara det. 

Dagens partiledare är dock inte är de första som trasslat till en regeringsbildning. Det har hänt förr. Gustaf V var efter valet hösten 1917 inte pigg på en regering som inkluderade hans gamla skolkamrat, Hjalmar Branting. I slott och riksdagskoja förhandlades det vecka efter vecka. När liberalen Nils Edén till sist ändå skulle bilda regering med S blev det krångel igen, eftersom Branting antogs ha gått ur statskyrkan och därmed skulle vara diskvalificerad.

Talmannen i första kammaren, Hugo Hamilton, konstaterade i sin dagbok att det var underligt att "herr Edén, som under hela valkampanjen så hetsigt strävat efter det mål, inför vilket han nu står, ej under denna tid förberett saken lite bättre."

En relevant undran, också i dag.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.