Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 15:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/per-svensson-skatten-som-varnades-for-lange/

Ledare

Per Svensson: Skatten som värnades för länge

Vår skatt var oss ett väldigt värn. Foto: Paul Hansen

Vad var det egentligen värnskatten skulle värna? Begripligt om du inte minns. Den tillfälliga skatten hann bli ett kvartssekel gammal innan den nu äntligen avskaffas.

Värnskatten ska bort. Det är på tiden.

Den dök upp i Dagens Nyheter redan den 23 januari 1871. Tidningen rapporterade att ”den kungliga propositionen om statsverkets behov” skulle remitteras till statsutskottet. En av allt att döma smärtfri budgetprocess väntade: ”Finansministerns inkomstberäkning torde icke framkalla många anmärkningar, om icke beträffande den föreslagna värnskatten, hvilken blir ett mindre angenämt bihang till värneplikten”.

Tanken var att värnskatten skulle betalas av dem som själva inte handgripligen tvingades värna fosterlandet, det vill säga av dem som slapp göra militärtjänst. Knappt femtio år senare kallades värnskatten på nytt in under fanorna. Nu var det 1914. Världen stod i brand. En extraskatt skulle bidra till att stärka den svenska försvarsförmågan. 

Avskaffandet av värnskatten är moraliskt rätt.

Och vad var det då den senaste versionen av värnskatten skulle värna? Har ni glömt det behöver ni inte vara generade. Det är ett kvartssekel sedan den infördes. Och hur kan man begära att vanliga enkla skattebetalare ska minnas varför en tillfällig skatt införts när inte ens de som infört den tycks göra det. De verkar också ha glömt att skatten var just ”tillfällig” och så snart som möjligt skulle avskaffas, 1998 var ett år som nämndes.

Låt oss friska upp vårt gemensamma minne. Det var inte jämlikheten som skulle värnas. Det var inte heller rättvisan. Det var statens budgetar. Göran Persson skulle sanera det statsfinansiella ”moraset”. och värnskatten var ett av hans redskap

Saneringsarbetet genomfördes. Finansmininstrar kom och gick. Men värnskatten blev kvar: ”...det finns nämligen inget enklare sätt att höja skatter än att permanenta tillfälliga skattehöjningar eller att skjuta upp beslutade skattesänkningar”, skrev Dagens industri lätt klärvoajant redan när värnskatten infördes.

 När den nu ändå till sist försvinner sägs det vara bra för ekonomin, fler jobbar mer. Kan säkert stämma.  Men det är inte huvudpoängen här. Avskaffandet av värnskatten är moraliskt rätt. Tillfällig ska betyda tillfällig. Som skattebetalare och väljare vill man inte känna sig kraftfullt dragen vid näsan.

 

 

 

 

V