Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 10:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/per-svensson-this-is-staffans-torp/

Ledare

Per Svensson: This is Staffan's Torp

Den skånske spartanen Sonesson
Den skånske spartanen Sonesson Foto: Sandra Henningsson

Carl Bildt sa i tv att skånska moderaterna kunde vara "konstiga”. Han tycks inte ha förstått att de i själva verket är spartaner.

Per Svensson
Rätta artikel

Tvingas tonårspojkarna i Staffanstorp ut nakna i bokskogen för att härdas? Föraktar Staffanstorpsborna business och pengar? Äter männen svältkost i kollektiva matsalar? Kräver deras hustrur att de ska komma hem från jobbet på länsstyrelsen ”med skölden eller på skölden”, som segrare eller som lik?

This is Sparta”, det här är Sparta, står det på ett valplakat som lutar sig mot väggen i Christian Sonessons ämbetsrum. Kommunalrådet Sonesson porträtterades i lördagens Sydsvenskan. När reportern Olle Lönnaeus frågar honom om plakatet, ”This is Sparta”, svarar den moderata monarken i småhusriket: ”Det ska väl betyda att vi står starka här i Staffanstorp.”

Den egna partiledningen i Stockholm får spela rollen av klemiga atenare.

Allianspartierna fick egen majoritet i årets kommunval. Moderaterna kammade ensamma hem nästan 43 procent. Christian Sonesson hade kunnat styra sin kommun solo. Ändå valde han att ge sin partiledare fingret och bilda allians med Sverige­demokraterna. ”Partiet har en policy. Jag har struntat i den”, säger han till Sydsvenskan.

”This is Sparta” är en i populär- och nätkultur älskad replik från underhållningsrullen ”300”. Filmen handlar om de tappra spartaner som i dygn höll stånd mot den persiska övermakten vid Thermopyle. I en scen sparkar den spartanske kungen Leonidas ner en persisk budbärare i ett bottenlöst schakt samtidigt som han vrålar: ”This is Sparta!”

Så vilka är det som bör akta sig för att göra visit i Staffanstorp? Sonesson vill gärna hålla flyktingar borta från sitt rike, det framgår av ett annat valplakat: ”Vi kräver flykting­stopp.” Men i skånska spartaners ögon är det väl i dag snarast liberalerna och centerpartisterna som är politikens perser, medan den egna partiledningen i Stockholm får spela rollen av klemiga atenare.

This is Staffanstorp, ett tungt argument för att L och C valt rätt.