Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 04:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/per-svensson-tjernobyl-pagar-fortfarande/

Ledare

Per Svensson: Tjernobyl pågår fortfarande

Stellan Skarsgård som Boris. Foto: PictureLux / The Hollywood Archive / Alamy Stock Photo

Den Emmy-prisade HBO-serien ”Chernobyl” har mycket att säga oss om den stora lögnen och om vårt förhållande till klimatkrisen.

För tjugo år sedan turistade jag i Beijing med min son. Vårt hotellrum var olidligt varmt. Receptionen reagerade snabbt och effektivt på klagomålen. Termometern plockades bort. I trivial version var det en variant på det sovjetiska sättet att garantera att den radioaktiva strålningen inte nådde alarmerande nivåer. Man såg till att mätapparaturen inte kunde visa värden bortom det acceptabla.

Teveserien ”Chernobyl” har dränkts i priser vid Emmy-galan. Välförtjänt. Johan Rencks dystopiska tv-epos är nog något av det mest suggestiva och omskakande jag sett på mycket länge; Hieronymus Boschs helvetesvisioner förflyttade till realsocialismens grå lögnfabriker.

Det finns lögner så stora att de inte kan avslöjas utan att det leder till härdsmälta

”Chernobyl” har inte bara hyllats. Serien har också kritiserats för bristande exakthet i detaljer. Men ”Chernobyl” är trots allt inte en dokumentär, inte ett stycke journalistik, utan ett konstverk som låter oss träda in i den stora lögnens reaktorkammare.
Det finns lögner, de kan avslöjas och sedan göras brukbara igen. Men det finns också lögner så stora att de inte kan avslöjas utan att det leder till härdsmälta. Så var det med Tjernobylkatastrofen. Den lögn de ansvariga gömde sig bakom var den stora lögn som höll samman Sovjetsystemet, att systemet var en allsmäktig och ofelbar gud.

Sovjetunionen föll samman för snart år sedan. Men Tjernobyl är fortfarande i drift om namnet förstås som ett kodord för produktion av stora lögner.

”Chernobyls” manusförfattare Craig Mazin är inte den enda som påpekat att tv-serien också öppnar sig mot klimatkrisen och våra förhållningssätt till den: Förnekelse är bara en dimension av den stora lögnen. Andra sätt att hålla den vid liv är förringa fakta, förtränga dem eller, sista utvägen, förlita sig på en robot från Tyskland.

Stellan Skarsgårds partibyråkrat Boris genomgår alla dessa faser. Men sanningen är till sist skoningslös. Kommer att vara det nu också.