Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Peter Wolodarski: Det enda vi kan hoppas på är att Trump tvingas gå.

”Donald first”.
”Donald first”. Other: Nato AP

Donald Trump fortsätter att bekräfta kritikernas värsta farhågor. Han är ett hot mot den amerikanska demokratin och mot världen.

Om Sverige hamnar i knipa – då kommer vi”. Det löftet gav nyligen USA:s försvarsminister James Mattis i samtal med DN:s reporter Mikael Holmström.

Det låter stabilt. Beskedet speglar nog inte bara Mattis övertygelse, utan vad stora delar av säkerhetsetablissemanget i Washington anser.

I normala tider kan man lita på uttalanden från en amerikansk försvarsminister. Man kan utgå från att handslag med USA:s regering gäller, att känslig information inte förs vidare, att samarbeten mellan två demokratier har ett särskilt värde.

Detta är inte normala tider. Detta är inte ens i närheten av vad vi vant oss vid.

Om någon fortfarande bär på några illusioner om vad Donald Trump står för har dessa brutalt krossats efter hans första presidentresa i världen och beslut att dra sig ur det historiska Parisavtalet om klimatet.

Glöm därför för en stund Mattis och säkerhetsetablissemanget i Washington. Det är inte de som sitter i Vita huset. Det är inte de som i slutändan bestämmer.

USA har nu en president som med sitt auktoritära agerande inte bara hotar sitt eget lands demokratiska framtid. Han riskerar hela det internationella system som är tänkt att garantera fred, stabilitet och välstånd, och som utgår från idén om universella mänskliga rättigheter.

Demokrati eller diktatur? I normala tider ett enkelt val för en amerikansk president. Det är numera inte längre så självklart.

Trumps instinkter har hittills lett presidenten i famnen på despotiska ledare, vars knutna nävar tycks imponera på honom. Samvaro med demokratiska företrädare och traditionella allierade gör Trump obekväm och vred.

Filippinernas blodbesudlade president Duterte, som öppet skrutit om att ha dödat, prisas av Trump i telefon, medan Tysklands Angela Merkel får veta att hennes land är ”dåligt, mycket dåligt”.

Trumps instinkter har hittills lett presidenten i famnen på despotiska ledare, vars knutna nävar tycks imponera på honom.

I diktaturen Saudiarabien skiner Trump upp, deltar i svärddans och stryker värdarna medhårs, medan han under sitt första Natomöte i Bryssel knuffas, skäller och är på allmänt dåligt humör.

Under våren har Trumpadministrationens företrädare ägnat sig åt att försäkra Europa om att försvarsgarantierna i Nato gäller. När Trump själv besöker Europa vägrar han att säga något liknande.

Tystnaden bekräftar två saker. Trump vet bäst själv och han har inget större intresse av den transatlantiska alliansen, så länge den inte kan förenas med hans nationalistiska slagord ”America first”.

Uppsägningen av Parisavtalet bekräftar samma sak. Under G7-mötet på Sicilien vädjade de andra världsledarna till Trump om att respektera klimatöverenskommelsen. Det var 6 mot 1 vid bordet. Men deras argument vägde lätt hos den amerikanske presidenten. Och inte bara det.

När Trump i torsdags annonserade sitt beslut utanför Vita huset, valde han att göra det på det mest nonchalanta och konfrontativa av sätt.

Hans tal var inte bara ohederligt i redovisningen av fakta. Det var också förolämpande mot resten av världen. Den amerikanske presidenten slog fast att andra ledare och länder inte längre ska kunna skratta åt USA, som om Parisavtalet fått dem att göra det.

Att Donald Trump är besatt av sitt personliga varumärke vet vi. Att han bryr sig föga om USA:s ställning i världen har blivit övertydligt.

Sällan har en president på så kort tid tillfogat sitt eget land så mycket yttre skada. Sällan har en ledare förstört så mycket goodwill, så många förtroenden, så mycket som byggts upp av företrädarna.

Nicaragua och Syrien – det är de två länder som inte deltar i klimatavtalet. Nu har världens mäktigaste land anslutit sig tvåstatsgruppen, vilket i blixtbelysning illustrerar Donald Trumps syn på såväl klimatförändringen som USA:s globala roll: he couldn’t care less; han kunde inte bry sig mindre.

Visa ledarskap i världen? Glöm det, nu handlar också utrikespolitiken om America first.

Miljontals människor som hotas av massvält, stigande havsnivåer, översvämningar, vattenbrist, allvarliga konflikter?

”Jag valdes för att representera medborgarna i Pittsburgh, inte Paris”, sa Trump.

I just Pittsburgh röstade för övrigt en klar majoritet av invånarna på Hillary Clinton i presidentvalet. Inget tyder på att sådana fakta imponerar på Trump. Han betraktar väl också det valresultatet som fake news. Efter presidentens klimatbesked deklarerade dock Pittsburghs borgmästare att staden, i likhet med närmare 100 andra amerikanska städer, på egen hand kommer att följa Parisavtalet.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har hela tiden varit den mest realistiska västledaren när det gäller Trump. Hon var djupt skeptisk från början men gav den nye presidenten en chans. Kanske gick det att få in honom på rätt spår, resonerade hon, enligt den tyska tidskriften Der Spiegel. Han kanske lär sig, ja, växer in i rollen.

Så har det inte blivit. I veckan drog Angela Merkel den logiska slutsatsen av Trumps katastrofala presidenttid, när hon på ett valmöte deklarerade att Europa måste ta sitt öde i egna händer.

Vi kan inte lita på garantier eller draghjälp från andra än oss själva – det är den smärtsamma slutsatsen. I Frankrike tänker Emmanuel Macron i liknande europeiska banor.

Sverige kan räkna med USA, lovade försvarsminister James Mattis till DN:s reporter.

Det är en from förhoppning. Det enda vi bör hoppas på är att Donald Trump med demokratiska medel blir avsatt som USA:s president, så snart som möjligt.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.