Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-30 17:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/peter-wolodarski-mardrom-mitt-pa-dagen-vi-maste-ta-klimatet-pa-allvar/

En brandman kämpar mot lågorna i Madera, Kalifornien.

Peter Wolodarski: Mardröm mitt på dagen – vi måste ta klimatet på allvar

I åratal har klimatforskare varnat för mer extremt väder. Bilderna från San Francisco är inte en mörk fantasi. De togs i veckan.

Vi kan inte fortsätta att behandla klimatet som en avlägsen framtidsfråga.

Runt om i världen syns just nu klimatkrisen starkare än på länge. I dag ersätter åtta bilder från extremvädrets USA den skrivna söndagskrönikan. De talar för sig själva.

● ● ●

Foto: Chine Nouvelle/TT

Mitt på dagen, på sommaren – men San Francisco är mörkt som precis före solnedgång. Tät brandrök från de rekordstora skogsbränderna i Kalifornien har svept in staden i ett rött mörker.

● ● ●

Foto: Gabrielle Lurie/San Francisco Chronicle/TT

En joggingtur intill Bay bridge mellan San Francisco och Oakland i Kalifornien. Skogsbränder drabbar Kalifornien varje år – men årets omfattning är unik.

● ● ●

Foto: Chine Nouvelle/TT

Dag utan dagsljus. En selfie vid Golden Gate-bron.

● ● ●

Foto: Eric Risberg/AP

En man korsar Hyde Street i San Francisco, med ön Alcatraz i bakgrunden. Bilden togs klockan 12.29 på dagen.

● ● ●

Foto: Paula Bronstein/AP

Talent, Oregon. Rob Price hjälper sin mor Yvonne Webber att hitta några av sina personliga tillhörigheter, som förstörts.

● ● ●

Foto: David Swanson/TT

Monrovia, Kalifornien. Skogsbranden ”Bobcat” rasar längs bergen bakom restaurangen La Noria vid Angeles national forest.

● ● ●

Foto: David Ryder/AFP

Phoenix, Oregon. Människor promenerar genom vad som tidigare var ett område för boende med husbilar och husvagnar, 10 september. Hundratals hem i staden har förstörts på grund av skogsbränderna.

● ● ●

Foto: Kevin Jantzer/AP

Talent, Oregon. Byggnader äts upp av lågor från skogsbränderna.

● ● ●

De här bilderna synliggör en kris som pågått länge. Veckans bränder illustrerar med chockerande tydlighet riskerna med klimatförändringen. Vi kan inte fortsätta att skjuta upp frågan till något avlägset framtidsforum.

Ämnen i artikeln

Klimatet
Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 8
Foto: Chine Nouvelle/TT
Bild 2 av 8
Foto: Gabrielle Lurie/San Francisco Chronicle/TT
Bild 3 av 8
Foto: Chine Nouvelle/TT
Bild 4 av 8
Foto: Eric Risberg/AP
Bild 5 av 8
Foto: Paula Bronstein/AP
Bild 6 av 8
Foto: David Swanson/TT
Bild 7 av 8
Foto: David Ryder/AFP
Bild 8 av 8
Foto: Kevin Jantzer/AP