Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Pristagarna läxar upp Trump om handel och ekonomi

Paul Romer är en av 2018 års ekonomipristagare för sin forskning om innovationer och ekonomi. Han har bland annat visat att handelshinder försvårar innovation och ekonomisk utveckling.
Paul Romer är en av 2018 års ekonomipristagare för sin forskning om innovationer och ekonomi. Han har bland annat visat att handelshinder försvårar innovation och ekonomisk utveckling. Foto: Jan E Carlsson

Ett bra innovationsklimat för klimatvänliga innovationer kräver bland annat handel utan hinder.

William Nordhaus och Paul Romer får 2018 års ekonomipris för att ha inkluderat klimatförändringar respektive innovationer i ekonomiska tillväxtmodeller. Två högaktuella områden där vi har stora utmaningar framför oss. De båda ekonomerna har dessutom mycket att säga om ett tredje högaktuellt område: handelspolitiken.

Förra året gjorde William Nordhaus en gedigen genomgång av Donald Trumps handelspolitiska ideologi (Vox 22/8 och 23/8). Trump missar framför allt att handel inte går ut på att en part vinner och den andra förlorar, utan på ömsesidiga utbyten som berikar båda parter.

Vinsterna av handel kommer från både export och import. I dag finns få produkter som inte är resultatet av omfattande gränsöverskridande handel, i telefoner och datorer finns hundratals komponenter tillverkade i tiotals länder. Kameran i en modern smarttelefon kostar 20 dollar att framställa – resultatet av decenniers konkurrens, prispress och innovation.

Trump missar framför allt att handel inte går ut på att en part vinner och den andra förlorar, utan på ömsesidiga utbyten som berikar båda parter.

Paul Romer gjorde en stor insats senast det var inne i akademiska och politiska kretsar att ifrågasätta värdet av fritt handelsutbyte. Han applicerade i början av 1990-talet sin nya tillväxtteori på handelspolitiken, och demonstrerade att under antaganden om imperfekt konkurrens så ökar välfärdsförlusterna av handelshinder.

Med en kostnad för att introducera nya produkter, exempelvis för forskning och utveckling, är det rätt uppenbart att länder genom avskaffade handelshinder kan underlätta fler nya och bättre produkter eftersom landets konsumenter då får tillgång till hela världens marknad.

Här knyts de tre forskningsfälten samman. Forskning och utveckling behövs för att ta fram mer klimatvänlig teknik, och när denna väl finns är det bra med frihandel för att sprida den över världen. De senaste åren har EU och USA tvärtom infört strafftullar på solpaneler.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.