Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-19 02:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/privata-alternativ-ar-bra-naivitet-och-bristande-kontroll-forodande/

LEDARE

Ledare: Privata alternativ är bra – naivitet och bristande kontroll förödande

För viktigt för att fuskas bort.
För viktigt för att fuskas bort. Foto: Patrick Pleul/DPA/TT

DN 20/9 2021. Valfrihetsreformerna inom välfärden var nödvändiga. Men vi måste få ett betydligt bättre skydd mot företag som utnyttjar systemen och stjäl från de behövande.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Den person som suttit häktad längst i Sverige – 18 månader – är inte en mördare, bankrånare eller gängledare. Det var den kvinna som var huvudåtalad i den så kallade Södertäljehärvan, ett avslöjat jättefusk inom hemtjänsten. Brottet: grovt bedrägeri.

Sammanlagt var 32 åtalade i rättegången som inleddes 2015. Förundersökningsprotokollet var på 27 000 sidor. Anklagelsepunkterna är inte unika för några få företag utan ska återkomma mot många i branschen.

Hemtjänstanställda har utnyttjats och tvingats arbeta för långa pass. Företagen har tagit betalt för besök som aldrig skett. De har anställt anhöriga trots att det är förbjudet, brukare har i maskopi med företaget ljugit om sitt behov av hemtjänst vilket lett till att företaget fått in för mycket pengar från kommunen.

Och värst av allt: Hemtjänstföretagare som fuskat kan ändå fortsätta att verka i branschen – och roffa åt sig stora summor av skattebetalarnas pengar.

Historien rullas upp i nya boken ”Hemtjänstmaffian” av journalisterna Mira Klingberg Hjort och Karl Martinsson. Det är en bok som avslöjar samhällets naivitet inför en brottslighet som inte drar sig en sekund för att utnyttja svensk välfärd och därmed stjäla från såväl utsatta och behövande brukare som skattebetalarna.

En bieffekt blir att det samtidigt skapas misstänksamhet mot såväl oskyldiga brukare som systemet i sig.

Bakom Södertäljehärvan och många andra bedrägerier mot välfärden ligger det som slarvigt kallas ”privatiseringar”, alltså 1980- och 90-talens tillåtande av alternativ till offentlig verksamhet. En stor fördel med ”Hemtjänstmaffian” är att den inte skildrar förespråkarna av valfrihet som onda kapitalister som drivs av en lust att tjäna pengar på att låta folk få det sämre. Tvärtom ges en rättvis bild av Sverige på monopolens tid:

”Man började tycka att (de offentliga systemen) var väldigt byråkratiska, inflexibla och toppreglerade på ett sätt som gjorde att enskilda brukare inte hade så mycket makt”, säger i boken Paula Blomqvist, docent i statsvetenskap på Uppsala universitet. ”Inom vänstern var diskussionen mer att man kanske behövde demokratisera systemen och man började prata om brukarmakt.”

Erik Langby, M-politiker och en av arkitekterna bakom Lagen om valfrihetssystem (Lov), formulerar det så här: ”Kommunen var en produktionsapparat som handlade om att spotta ut något ganska enhetligt i andra änden, och var inte speciellt inriktad på att tillgodose människors varierade behov.”

Vad som gick fel var inte uppluckringen av monopolen i sig. Det var bristen på kontroll.

”Hemtjänstmaffian” ger otaliga exempel på politikers och myndigheters godtrogenhet när privata alternativ släppts in i välfärden. I de utredningar som gjordes om valfrihet nämns knappt risken för fusk och missbruk. Inte heller remissinstanserna reagerar. Än i dag saknas kartläggning av företag som ägnar sig åt denna typ av bedrägerier – ”Hemtjänstmaffians” egen granskning visar att 66 bolag har slängts ut ur kommuner för fusk sedan 2013.

Det är illa nog att brottslingar eroderar ett bokstavligen livsviktigt system genom att stjäla pengar från det. En bieffekt blir att det samtidigt skapas misstänksamhet mot såväl oskyldiga brukare som systemet i sig.

Precis som i fallen med avslöjade assistansföretag och olämpliga ägare av friskolor handlar hemtjänstfusket om viktiga reformer som vårdats dåligt. Felet är blåögdheten, att etableringen av privata alternativ inte åtföljdes av hård kontroll.

Där det finns pengar finns bedragare. Hålen måste täppas till.

Ämnen i artikeln

Äldreomsorg
Södertälje

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt