Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/putins-taktik-censurera-hemma-ljug-utomlands/

Ledare

Putins taktik: Censurera hemma, ljug utomlands

Illustration: Magnus Bard

DN 9/3 2019. Vladimir Putin stramar åt internet för att tysta oppositionen och öka sin egen makt. Utanför Ryssland utnyttjar han däremot nätet för sina propagandasyften. 

Rätta artikel

För ett år sedan kämpade den ryska före detta spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia för livet på ett brittiskt sjukhus. De två hade förgiftats av Novitjok, ett nervgift utvecklat av Sovjetunionen.

Far och dotter Skripal överlevde attacken. Det gjorde inte Dawn Sturgess, en kvinna hemmahörande nära Salisbury där giftattacken ägde rum. Hon hade kommit i kontakt med den flaska som användes. Polisutredningen gällde nu mord, och två skyldiga kunde identifieras: ryska agenter.

Det gick snabbt för president Vladimir Putins propagandamaskineri att ta sig an Novitjokattacken i Storbritannien. Man kan utan överdrift tala om en sorts bärsärkagång. EU:s särskilda organisation som bevakar Kremls propaganda har hittat fler än 150 olika ryska versioner som pumpats ut till både en inhemsk publik och omvärlden. Häng med nu: 

Paret Skripal tog en överdos av droger. Förgiftningen var en provokation av USA. Georgien låg bakom. Väst ville förstöra sommarens fotbolls-VM i Ryssland. Storbritannien låg bakom. Det handlade om russofobi. Skripals hade kidnappats av britterna. Julia Skripal var våldtagen och gravid, och förresten är båda Skripals döda. Britterna ville dra uppmärksamheten från Brexit. Och så vidare.

Det är så här det brukar se ut. Putins propagandamakare har hittat en strategi och håller sig till den. Sanningen dränks i en flod av information, det ena utspelet falskare än det andra, ofta direkt motsägande. Målet är att mottagarna ska bli förvirrade och sjunka in i en sorts faktanihilism: ”Det finns så många versioner av det där och båda sidor hittar på, vem vet egentligen vad som hände?” 

Men bara en version är sann.

Projektet kan ses som en ambition att skydda Ryssland från attacker – men också som en digital järnridå.

I fallet Skripal har Kreml gjort bort sig ordentligt. Även många ryssar skrattar åt regimens taffliga försök till bortförklaringar, åt hur presidenten försöker sopa undan skandalen men varken har kvast eller matta.

Som om det inte skulle räcka har Putin andra problem. Hans popularitetssiffror ligger fortfarande över 60 procent men har länge sjunkit, bland annat som följd av ett impopulärt beslut att höja pensionsåldern.

När han i slutet av februari höll sitt årliga tv-tal var det inför blott 6,3 procent av ryssarna, den lägsta siffran sedan 2013. Och det är signifikativt. Allt färre ryssar får sina nyheter via det tv-medium som presidenten blivit så skicklig på att kontrollera och använda för egna syften.

I stället tar internet över, vilket gynnar oppositionen. Det är föga förvånande att Kreml nu griper efter möjligheter att styra även där. I veckan antogs två nya lagar på området. Åklagare ska kunna stoppa ”falska nyheter” bland annat om de stör den ”samhälleliga ordningen”. Staten ska också kunna blockera sajter som ”brister i respekt mot samhället och staten”.

Det finns också långt gångna planer på att skapa ett ” självständigt internet”, oberoende av utländska servrar. Det kan ses som en ambition att skydda Ryssland från attacker – men också som en digital järnridå, en parallell till ”den kinesiska nätmuren” som garanterar Kommunistpartiets kontroll över nätet i Kina.

Regimen Putin agerar som de ryska oligarker som berikar sig med hjälp av lagstiftningen hemma men sedan lever livets glada dagar i väst. Kreml utnyttjar friheten på nätet utomlands för sina propagandasyften, men stramar åt i Ryssland. 

Det är goda nyheter för Putins propagandatroll men mycket dåliga för landets oppositionella. Och det lär knappast sluta här. Västliga internetjättar som Facebook och Google måste stå starka mot alla försök från Moskva att utnyttja internet för informationskrig och förtryck. Hittills är tyvärr deras meriter på området inte imponerande.