Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Regeldjungeln grönskar

Gröna fingrar.
Gröna fingrar. Foto: Jonas Eriksson

På torsdagens SvD Brännpunkt presenterade bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) och justitieminister Morgan Johansson (S) regeringens nya reforminitiativ på bostadsområdet.

Problembakgrunden löd ungefär som följer: Bristen har länge varit ett enormt problem. Ungdomar får inte flytta hemifrån, invandrare kommer inte in i samhället, Sveriges ekonomi skadas.

Därefter följde ett ”men...” och allt elände som ministrarna just beskrivit visade sig vara en bisak.

För regeringens bostadspolitiska initiativ har inte alls som mål att mildra bristen eller åtgärda statens tidigare misslyckanden. Hyresgästernas ställning ska i stället stärkas, enligt de utredningsdirektiv som skrevs under på torsdagen. Det är inte samma sak som att stärka de bostadslösas ställning. Tvärtom.

De redan boende ska bestämma mer över renoveringar och hyreshöjningar. Hyresgästföreningen ska bli mer involverad. Regleringar från 1970-talet, som antingen skrotats eller skrivits om, vill regeringen damma av.

Vad gäller krav på nya fastighets­ägare väntar eventuellt en återreglering. Som om för många företag i dag är villiga att ha hyresrätter.

Dessutom ska den förenkling av privatuthyrningen som Alliansen drev igenom ses över, och andrahandsgästen kanske komma att ges en starkare position. ”Det förekommer uppgifter om att hyrorna för bostäder som hyrs ut av privatpersoner i vissa områden kan vara mycket höga”, skriver bekymrade ministrar i instruktionen till utredaren. Att människor som hyr av andra kan behöva flytta gillas inte heller.

Något borde alltså göras. Uppdraget går till MP-ledamoten Agneta Börjesson som nu ska ge sig in i regeldjungeln med gröna fingrar. Målet, tillägger Kaplan och Johansson i SvD, är att hyresrätten ska vara en modern bostadsform.

Vad betyder det? När tillgången till hyresbostäder fungerar som den ska kan en nyutexaminerad lärare från Linköping ta en provanställning i Göteborg eller Stockholm. Restaurangen i storstaden, som ibland behöver någon för ett påhugg i köket, måste inte själv agera bostadsförmedling.

På en modern bostadsmarknad kan toppositioner i näringslivet också tillsättas utan att företagen abonnerar hotellrum. Studenter har möjlighet att flytta in och ut, och likaså nya svenskar.

Men så ser det ju inte ut. Den svenska hyresmarknaden är inte smidigare än marknaden för bostadsrätter, har Boverket konstaterat i sina rapporter. Skillnaden mellan Stockholm och exempelvis Oslo – som också växte rekordsnabbt under förra decenniet – är slående. I den norska huvudstaden finns ett fungerande och flexibelt hyresutbud. Fråga ”partysvenskarna”.

Oslos marknad fungerar bland annat tack vare ett väloljat system för andrahandsuthyrning. Hyrorna får sättas marknadsmässigt. Kontrakt kan sägas upp och deposition lämnas i enlighet med välfungerande rutiner.

Precis som på bostadsmarknaden i övrigt är det också här nödvändigt att hitta en balans mellan å ena sidan hyresvärdens handlingsfrihet och å andra sidan gästens trygghet.

Men den som eftersträvar ett ”modernt” bostadsutbud måste acceptera ett betydande mått av flexibilitet. Något som påminner om besittningsskydd kan rimligen inte gälla när man bor i andra hand. Lagar mot ocker bör i princip också räcka som medel mot avarter vad gäller hyresnivån.

Årets långtidsutredning, som presenterades i maj, innehöll ett avsnitt om just flexibiliteten och rörligheten på bostadsmarknaden. Experterna skisserade där både skatteförslag och olika regelmodeller för att vidga möjlig­heterna till inte minst privatuthyrning. Andrahandsuthyrningen kan alltså utvecklas. Argumentet är att det befintliga bostadsbeståndet måste användas mer effektivt. Men fullständig trygghet kan inte uppnås samtidigt.

Nu tycks det sorgligt nog som att regeringen har valt att lyssna på Hyresgästföreningen i stället. Balansen riskerar att förskjutas ytterligare mot dem som redan har ett kontrakt. Bostadsbristen borde stå högst på bostadsministerns agenda; vilken plats frågan har nu är högst oklart. På prioriteringslistan finns många gröna ändamål, som också trängs med socialdemokratisk trygghetsvurm.

Alliansen försummade visserligen även den vikten av ett brett och fungerande system för hyresrätter. Men regeringens svar hittills är ett recept på fördjupade problem.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.