Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-03 17:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/regeringen-springer-som-hundvalpar-for-att-komma-erdogan-till-motes/

LEDARE

Ledare: Regeringen springer som hundvalpar för att komma Erdogan till mötes

Klämmer bara hårdare.
Foto: Lotta Härdelin

DN 17/1 2023. Sveriges trovärdighet i frågan om Turkiet och Nato är inte ”skenavrättad” för att använda utrikesministerns (felaktiga) ordval. Den är stendöd.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

I Sveriges förhållande till Turkiet och processen om Sveriges Natoansökan går utrikesminister Tobias Billström (M) från oklarhet till oklarhet.

Det är bara dagar sedan han aviserade ett svenskt förbud mot att vifta med PKK-flaggor och tvingade justitieministern att klargöra att ett sådant förbud inte var aktuellt. I fredags kom Billström med ett nytt tjuvnyp mot yttrandefriheten sedan några aktivister hängt upp en docka föreställande Turkiets president Recep Tayyip Erdogan utanför Stockholms stadshus.

”Osmakligt men tillåtet”, borde ha varit Billströms enkla kommentar. I stället tog han på en pompös, alldeles för stor statsmannakostym och berättade hur ”oerhört allvarligt” regeringen ser på dockan.

Av någon anledning kallar Billström i SVT också det inträffade för en ”skenavrättning” av den turkiske presidenten. Har han fått ett manus mejlat från Ankara eller vet Sveriges utrikesminister helt enkelt inte vad en skenavrättning är?

”Avskyvärt”, var ett annat ord som både Billström och statsminister Ulf Kristersson valde: ”Jag förstår Turkiets ilska – vi hade visat exakt samma ilska om det hade hänt i ett annat land, riktat mot en svensk ledande politiker”, sa Kristersson.

Det är tack och lov inte sant. Om några enskilda aktivister hade hängt en Ulf Kristersson-docka upp och ned i Ankara eller Amsterdam hade knappast Sveriges stats- och utrikesminister rutit att det var bevis för att det andra landets myndighet inte har tagit ”de nödvändiga stegen mot terrorism”. Det gjorde Turkiet.

Vi hade knappast kallat det inträffade för en ”terrorattack” och ställt in ett officiellt besök från landet i fråga. Det gjorde Turkiet.

Möjligen hade Sverige uttryckt en pliktskyldig protest som markering, den andra regeringen hade noterat den och sedan hade livet gått vidare.

Gissa vad: det kommer aldrig att räcka. Sverige kan göra eftergift på eftergift, men ju mer vi backar, desto hårdare kommer Erdogan att trycka på.

Men i dag springer svenska statsråd som ivriga hundvalpar för att komma Erdogan till mötes i alla tänkbara frågor – och slätar dessutom över den hysteriska turkiska reaktionen, så typisk för auktoritära och fåfänga ledare.

Och hur reagerar Ankara på denna vår undergivenhet? ”Den svenska regeringens fördömanden räcker inte”, säger Billströms utrikesministerkollega Mevlüt Cavusoglu enligt SVT.

Vet ni vad: det kommer aldrig att räcka. Sverige kan göra eftergift på eftergift, men ju mer vi backar, desto hårdare kommer Erdogan att trycka på. Vi har inget att erbjuda som ger honom anledning att mjukna, förutom sådant som är oförenligt med svensk demokrati och rättstradition. Som utlämnande av regimmotståndare, hårda tag mot svenska kurder och en strypt yttrandefrihet.

Det är sådant som påverkar den turkiska regeringen, inte servila ursäkter från Stockholm varje gång någon svensk säger något stötande om Erdogan.

”De svenska förhandlarna bör ha is i magen här och inte bli nervösa”, säger den förre diplomaten Anders Lidén till SVT. Det är hög tid att regeringen lyssnar. För varför vill Sverige alls gå med i Nato? För att kunna försvara den svenska demokratin, vårt självbestämmande, vår rätt att få tala fritt utan repressalier. Däri ingår att kunna kritisera våra och andra länders ledare, även på ett sätt som kan vara kränkande.

”Turkiet vill saker som vi inte kan ge dem”, sa statsministern på årets Folk och försvar. Det var en välbehövlig markering som verkar ha haft ett kort bäst-före-datum. Vill regeringen nu helt plötsligt ge Erdogan en inskränkning av svensk yttrandefrihet?