Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 05:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/regnbagsflyktingar-kan-bli-nya-eu-migranter/

Ledare

Regnbågsflyktingar kan bli nya EU-migranter

Regnbågsdisko i protest utanför presidentpalatset i Warszawa.
Regnbågsdisko i protest utanför presidentpalatset i Warszawa. Foto: Wojtek Radwanski/AFP

DN 17/6 2020. Den polske presidenten Andrzej Duda säger att ”hbtq-ideologin” är farligare än kommunismen. Mer än 150 000 polacker dog under Sovjetunionens invasion.

Polen är på väg bort från demokratin. Det konstaterade Freedom House i början av maj i sin årliga genomgång av läget för demokratin i världen. I samma undersökning slogs fast att Ungern inte längre kan kallas demokratiskt. 

Vad forskarna syftade på var inte att de forna östländerna skulle avskaffa sina val, utan på de andra delar som ingår i det som brukar kallas den liberala demokratin: fristående rättssystem, individuella fri- och rättigheter, skydd för minoriteter. I den polska presidentvalrörelsen har vi hela våren kunnat se hur en sådan process fungerar. 

Den sittande presidenten Andrzej Duda som stöttas av nationalkonservativa Lag och rättvisa har nämligen valt att öppet kampanja emot en liten utsatt grupp polacker – hbtq-personer. I ett kampanjtal i Brzeg i lördags förklarade Duda att det han kallade ”hbtq-ideologin” var farligare än kommunismen. Det polska nationella minnesinstitutet uppskattar att minst 150 000 polacker dödades under den sovjetiska invasionen. 

Vid samma tillfälle sa Duda att ”de försöker övertyga oss om att de är människor”. ”De” syftar alltså på hbtq-personer. Den polska konservativa linjen är i stället att det handlar om just en ideologi, inte minst farlig för barn.  

Duda är långt ifrån ensam i Polen om att vara besatt av hbtq-personer. Åtskilliga högerpolitiker och kyrkliga representanter har de senaste åren vridit upp homohatet, med jämförelser med både kommunism och nazism. En av motkandidaterna i presidentvalet, borgmästaren i Warszawa Rafal Trzaskowski, beskrivs i statsvänliga medier som en extremist, eftersom han bland annat tillåter hbtq-inslag i sexualundervisningen i skolorna. 

Den här propagandan fungerar. Enligt en studie i The Guardian tillfrågades polacker förra året om vad som var det största hotet mot Polen. Bland män under 40 år var ”hbtq-rörelsen och genusideologin” det vanligaste svaret. 

Den har också direkt effekt på polska hbtq-personers liv. Enligt en undersökning från i februari har en tredjedel av Polen i dag infört regler mot det de kallar hbtq-propaganda och många lokalpolitiker har utropat ”hbtq-fria” zoner. Människorättsaktivister berättar om oro för trakasserier från myndigheter och polis, utöver det våld som högerextrema i dag ofta riktar mot homosexuella. 

När demokratier monteras ner blir minoriteter ofta både medel och måltavla. Polska politiker använder det hot som många katolska konservativa ser i hbtq-rörelsen som murbräcka. Demoniseringen av en liten grupp möjliggör inskränkta fri- och rättigheter, samtidigt som dessa inskränkningar sedan kan leda till ännu hårdare politiska ingrepp mot samma lilla grupp människor. 

Det vi ser i Polen är typiskt för vad som händer när högerpopulister och radikaler försöker göra sig av med de liberala delarna i den liberala demokratin. Det de eftersträvar är å ena sidan kontroll över medier och domstolar och å den andra fritt fram att ge sig på minoriteter. 

EU har reagerat under våren mot de polska politikernas hbtq-attacker, men bland många polska väljare ses sådan kritik bara som bevis på att Duda och andra högerpolitiker gör rätt. Det står inte heller klart vad EU egentligen tänker göra när flera medlemsländer slår in på vägar som leder bort från demokratin. I fallet med Polen kanske vi kommer få se internflyktingar inom EU, när människor flyr undan homoförföljelse. Det vore bisarrt om vi samtidigt ska fortsätta betala dem EU-bidrag. 

Ämnen i artikeln

Polen
Andrzej Duda
Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt