Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Reinfeldt har en plan

Moderaterna och alliansregeringen har alltför länge genererat uttråkade stön. Fredrik Reinfeldt har sett sliten och oengagerad ut, men att döma av partiets dag i Alme­dalen saknar han ingalunda kämpaglöd. Snarare såg statsministern upplivad ut av utmaningen från vänster.

Ett moderat valbudskap börjar till slut ta form. Reinfeldt tycks ha insett att det inte räcker att tjata om ”finansiering krona för krona” ända fram till den 14 september. Dels låter det faktiskt tjatigt, dels finns det annat i människors liv än sunda offentliga finanser. Men kan de rödgröna tala om ideologi, kan också borgerligheten göra det.

Det är ingen evig sanning att stat och kommun ska styra enskildas liv i minsta detalj. Frihet är ett kärnvärde som Reinfeldt inte behöver skämmas för, även om Moderaterna på senare år verkat mest intresserade av samhällsbärandet. Alla måste inte vara lika utan det ska finnas respekt för olika livsval, som statsministern sa på torsdagens presskonferens.

Därtill har alliansen fogat Sverige­bygget. Sakinnehållet går att sucka och raljera över. Plötsligt ska det ordnas höghastighetståg, sådan science fiction som finansminister Anders Borg förr dömde ut som ”robust olönsam”. Det är en kidnappning av rödgrön politik, även om dylika lån är fullt tillåtna och används skamlöst till både höger och vänster.

Vårt land har för få presumtiva tågresenärer och det är inte omöjligt att Borg hade rätt. Sverigebygget innefattar investeringar under så lång tid att utvärderingen inte låter sig göras förrän dagens politiker har pensionerat sig för länge sedan. 400 miljarder kronor är ett astronomiskt belopp som är utspritt på två decennier men inte uppstår automatiskt, oavsett färg på regeringen.

Men för en allians som kritiserats hårt för att sakna idéer var det onekligen en vision som presenterades. Storvulen och luddig, som de flesta i genren, men ändock en vision.

Tiotusentals nya bostäder utlovas också. Reinfeldt lade på torsdagen ett tilläggsförslag i form av 20 000 nya studentlyor, och få lär protestera mot det heller. Lite mystiskt är det att göra detta till ett M-projekt, eftersom allians­kamraterna knappast sagt nej. Men något eget måste ett parti ha med sig till Almedalen.

Studentbostäderna går att koppla ihop med andra hjärtefrågor, inte bara utbildning utan även vådan av snåriga regler. Sådana hindrar ju friheten, bevars. Enklare planprocesser, billigare att bygga, lägre hyror.

M har bestämt att marknadshyror är ett oberörbart ämne. I stället betonar Reinfeldt nödvändigheten av att öka marktillgången, som begränsas av allt från bullerregler till överklaganden som tar år att avverka. Efter åtta år med alliansen borde kanske skogen av regler redan ha blivit ved, men statsministern är ingen vän av revolutioner. Här tar han ändå chansen att måla upp en ideologisk klyfta mellan borgerlig avreglering och rödgrön byråkrati.

Den valtaktiska fördelen med Sverigebygget är annars att det visar upp en regering som samarbetar och lägger fram förslag tillsammans. Sådant är bannlyst bland de rödgröna, dels för att de inte är överens om särskilt mycket, dels för att erfarenheten från 2010 var att detta faktum måste gömmas undan i stället för att pressas in i avslöjande, gemensamma valmanifest.

Lägg därtill jobben och statsfinanserna, så har Reinfeldt något som liknar en valkampanj.

Det brukar diskuteras om ett val vinns på meriter eller framtidslöften, men sanningen är både och. Oppositionen pekar på arbetslösheten, och låtsas inte om den historiskt djupa internationella finanskris som Sverige inte kom undan. Men regeringen klarade jobben bra jämfört med både 90-talskrisen och andra EU-länder. Som Finanspolitiska rådet påpekade i maj har sysselsättningen utvecklats ”förhållandevis väl”, trots att andelen 65-plussare i arbetskraften har ökat. Och jo, statsfinanserna är visst goda.

Att bara berätta hur krisen överlevdes håller däremot inte. Väljarna måste få mer hopp än status quo. Reinfeldt gör rätt i att tala om vad alliansen uträttat, men har låtit som om Sverige är färdigreformerat. Dåtid och framtid måste sys ihop.

Snickras så en ny valtriumf? Nå, Moderaternas och alliansens opinionsläge är fortsatt bekymmersamt. Men Reinfeldt har inte erkänt sig besegrad.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.