Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-20 23:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/replik-andrev-walden-forvanskar-mitt-yttrande-om-kommunistvalde/

REPLIK LEDARE

Replik: Andrev Walden förvanskar mitt yttrande om ”kommunistvälde”

Hans Bergström.
Hans Bergström. Foto: Magnus Bergstrøm

Det är en god debattregel att inte pådyvla den man polemiserar emot andra avsikter än de verkliga. Det skriver Hans Bergström.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

I Andrev Waldens kolumn den 4/6 ges en helt felaktig beskrivning av innebörden av vad jag yttrade om ”kommunistvälde” i en intervju våren 2018.

Jag avsåg, vilket var tydligt av sammanhanget, den maktpolitiska ställning som Vänsterpartiet hade under mandatperioden 2014-18. Dess främsta uttryck var den uppgörelse om friskolorna som Vänsterpartiet framtvingade med Stefan Löfven hösten 2014, som maktpolitiskt villkor för att släppa fram Löfven som statsminister. Den innebar förbud mot aktiebolag som huvudmän för friskolor, vilket skulle innebära stopp för tre fjärdedelar av friskolorna och därmed ett dråpslag mot både entreprenörskap och föräldrarnas valfrihet. Jag kallade det parti som leddes av Jonas Sjöstedt för kommunistiskt, vilket var korrekt.

Det har blivit en visa hos vänstern att gång på gång åberopa mitt uttalande och ge det helt andra och vidare innebörder. Därav åter detta klarläggande. Det är en god debattregel att inte pådyvla den man polemiserar emot andra avsikter än de verkliga.

Svar direkt:

Jag håller med Hans Bergström om att andra avsikter än de verkliga inte ska pådyvlas motståndaren i en god debatt. Det är sant att kommunistspöket emellanåt plockas fram när kritik mot oreglerade vinster i skolan ska avfärdas men jag medger att jag gjorde det enkelt för mig när jag försökte kapsla denna tendens med ett lösryckt citat om ”kommunistvälde” utan att närmare gå in på vad Hans Bergström syftade på i den aktuella DI-intervjun. Samtidigt roas jag av att Hans Bergström i samma replik lite slarvigt maskerat pådyvlar den oreglerade vinstdriftens motståndare både ambitionen att beröva föräldrar deras valfrihet och etiketten ”vänster”. Om sju av tio svenskar vore vänster hade det nog varit Hans Bergström som skrev texter med begreppet mardröm i rubriken. Men på just den punkten är jag rätt säker på att han kan sova lugnt.

Andrev Walden

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt