Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-22 19:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/replik-fran-anders-rydell-nej-det-ar-inte-krankande-att-fa-betalt-for-att-ta-hand-om-sin-halsa/

REPLIK LEDARE

Replik från Anders Rydell: Nej, det är inte kränkande att få betalt för att ta hand om sin hälsa

Foto: Izabelle Nordfjell/TT

”Chefen borde hålla sig borta från din kropp och själ”, skrev nyligen Erik Helmerson på DN:s ledarsida. Argumenten känns igen från trotsåldern, svarar psykologen Anders Rydell.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Erik Helmerson tar i sin ledartext (DN 8/1) upp det viktiga temat kring att fler och fler arbetsgivare försöker ta ett större ansvar för sina medarbetares hälsa och funktion. Han refererar till min senaste debattartikel i Göteborgs-Posten (8/12) där jag bland annat föreslår att arbetsgivare borde bjuda sina medarbetare på mat i stället för sockerkaka samt göra regelbunden motion till en prioriterad arbetsuppgift. Ett förslag som Helmerson problematiserar under rubriken ”Chefen borde hålla sig borta från din kropp och själ”.

Jag är inte säker, men min hypotes är att jag antingen har missuppfattats eller triggat i gång ett försvar hos mottagaren.

Vi kan börja med den eventuella missuppfattningen. Jag menar inte, om någon uppfattat det så, att man ska kränka sina medarbetares integritet. Jag menar att man ska underlätta och skapa förutsättningar för alla dem som på grund av en tajt ekonomi och krånglig vardagslogistik helt enkelt inte lyckas få till ett vettigt upplägg kring motion och mat. Med bättre förutsättningar för egenomsorg skulle vi kunna få se fantastiska effekter i form av mindre stress, bättre humör och mer energi.

När det gäller eventuella försvarsmekanismer går de möjligen i linje med den så kallade trotsålderns allmänna motstånd och jag-vet-bäst-själv-mentalitet.

Att sitta fast i oppositionellt läge ställer ofta till det. Exempelvis när man efter att ha ropat efter ett hälsosammare arbetsliv vägrar delta när de hälsosamma inslagen ska implementeras. Ett typexempel är när man efter att önskemål om fruktkorg beviljats vägrar äta frukt, varpå fruktkorgen dras tillbaka – med protester som följd.

Om det uppfattas som kränkande att få betalt för att ägna sig åt egenomsorg på arbetstid så blir jag förundrad. Men jag försöker vara öppen för att jag kan ha missuppfattat något.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt