Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Resa mot Guantánamo

På fel väg.
På fel väg. Foto: Roger Turesson

Det är bra att KD vill göra något åt svenska IS-krigare. Problemet är att förslagen är populistiska och i strid med svensk rättstradition.

Nu är det vinna eller försvinna som gäller. Något annat sätt finns inte att tolka Kristdemokraternas dramatiska terrorutspel under tisdagen. Och nej, det handlar inte om att det skulle vara fel att ta till med hårdhandskarna mot svenskar som väljer att strida för organisationer som IS. Det handlar om det monumentala inslaget av populism.

Ebba Busch Thor påpekade det orimliga i att det är tillåtet att åka och hugga huvudet av folk, våldta kvinnor och delta i folkmord. Och visst skulle det vara orimligt. Om det vore så. Men så är det ju inte.

Så sent som i år dömdes en man, som sökt och beviljats asyl i Sverige, till fem års fängelse för folkrättsbrott för att ha torterat en man i Syrien. Personer som gjort sig skyldiga till folkmord har inte någon juridisk fristad någonstans i världen.

Men det är brott som är extremt svåra att utreda och leda i bevis. Det är sannolikt därför vi inte ser fler fällande domar. Att det skulle bli lättare om man, som Busch Thor föreslår, betrakta brotten som landsförräderi är dubbelt fel. Dels för att bevisinhämtningen inte på något vis blir lättare av det. Dels för att det faktiskt inte är landsförräderi.

Inspirationen kommer från Danmark. Men där diskuteras möjligheten att lagföra krigsbrotten som landsförräderi i konfliktområden där det finns dansk militär närvaro. Den distinktionen tycks Busch Thor helt ha missat.

Hon säger att terrorkrigarna utgör ett hot mot svenska staten, men det är ju helt enkelt inte sant. Inte heller kan hon svara på om deltagande i strid i ett land som Ukraina också ska betraktas som landsförräderi.

Till den intellektuella härdsmältan ska också adderas förslaget om att neka hemvändande IS-krigare inresa i Sverige om det exempelvis finns Youtubeklipp som visar att de just huggit huvudet av folk. Här kommer inspirationen från Storbritannien. Men återigen är det en avgörande premiss som KD har missat.

I Storbritannien handlar det om människor med dubbla medborgarskap. Att neka någon med blott ett pass inresa i det egna landet är knappast juridiskt möjligt.

Ebba Busch Thor säger att KD inte tagit ställning till vilka som ska kunna stoppas, hur länge och vart de ska ta vägen under tiden. Hon vet alltså inte om människor ska sitta på Arlanda eller sättas på ett plan någon annanstans – eller vart det i så fall ska gå utan att Sverige skaffar sig alltför stora utrikespolitiska problem.

Det stora problemet med KD:s förslagsflora är avsaknaden av rättssäkerhet. Om det finns filmklipp på hur en svensk IS-krigare hugger huvudet av folk – varför då inte ställa honom inför rätta? Och vem på Arlanda är det som ska fatta beslutet om att personen som hämtar sin väska på rullbandet inte får sätta sin fot i Sverige?

Sammantaget andas KD:s förslag mer Guantánamo än svensk rättstradition. Partiet uppmanar regeringen att tillsätta en utredning utifrån förslagen.

Ska man säga ”Lycka till”? Regeringen har just presenterat ett förslag för att kriminalisera terrorresor. Och i det ryms både kloka och mindre kloka idéer. KD:s förslag är så ogenomtänkt, skissartat och populistiskt att förhoppningsvis inget parti vill befatta sig med det.

Det går att både hata terror och älska rättssäkerhet. Gärna hårda tag och långa straff för terrorbrott, men prövningen måste vara rättssäker och ske i domstol. Om KD på allvar menat någonting med att lagföra människor för terrorbrott hade partiet kunna fundera över utredningsresurser.

Internationella åklagarkammaren ansvarar för folkrättsbrott. Riksenheten för säkerhetsmål hanterar de brott som faller under lagen om uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet. Där arbetar fyra personer. På vilket sätt de skulle få lättare att hinna med om krigsbrott började definieras som landsförräderi är höljt i dunkel.

Nej, det blev ingen bra start för Ebba Busch Thor. Inte för att ämnet är felvalt, utan för att det är fel ingång. KD vilseleder väljarna genom att ge intryck av att det är fritt fram att hugga huvudet av folk utomlands, när problemet är ett annat.

Ett av dessa reella problem är hur Sverige ska hantera asylsökande krigsförbrytare. Vi får inte avvisa någon som riskerar tortyr, det är svårt att lagföra dem och det är stötande att de lever i samma områden som personer som flytt undan dem.

Den nöten får KD gärna knäcka.

Läs mer. Alla ledare 1 juli

• Signerat. Erik Helmerson: Feminism är inte lika med Fi. Fi märks inte mycket i årets Almedalen. Det gör ingenting. Feminismen är den kanske viktigaste sociala rörelse vi har, men feminism och Fi är inte synonymer, skriver Erik Helmerson.

• Kolumn. Lars Calmfors: Grekland kan behålla euron. Statsbankrutt är inte detsamma som att Grekland lämnar euron. Om bankerna tillförs nytt aktiekapital, kan landet mycket väl behålla den gemensamma valutan, skriver Lars Calmfors.

• Signerat. Gunnar Jonsson: Uselt politiskt spel inte domarnas fel. En konservativ majoritet i Högsta domstolen i USA har levererat beslut som gläder vänstern mest. HD både överraskar och fungerar, skriver Gunnar Jonsson.

• Fler ledare på DN:s ledarsida

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.