Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-08 04:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/resor-ar-tillatna-trangsel-fortfarande-forbjudet/

Ledare

Resor är tillåtna – trängsel fortfarande förbjudet

För tidigt.
För tidigt. Foto: Janerik Henriksson/TT

DN 13/6 2020. Många svenskar beter sig som om pandemin vore över. Nu när resorna släpps fria är det viktigare än någonsin att behålla avståndet.

Belastningen är fortfarande hög på intensivvårdsavdelningen på sjukhuset i Västerås, rapporterar P4 Västmanland i veckan: ”Ledningen oroar sig för att västmanlänningarna ska slappna av och sluta följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.”

I Södertälje minskar inte antalet sjuka och smittade i covid-19 tillräckligt snabbt, rapporterar Länstidningen. Kommunen och sjukhuset vädjar till invånarna att ta situationen på allvar: ”Det finns en farhåga (för en andra smittvåg), det grundar sig i att vi ser att människor rör sig ute på ett annat sätt än under våren”, säger chefsläkaren Lena Sunnermalm.

Personalen på intensiven på Akademiska sjukhuset var utlovad fyra veckors sommarsemester, rapporterar SVT. Nu har patientantalet ökat igen, så ledigheten bantas till tre veckor.

Och i Borås oroar sig intensivvårdssjuksköterskorna Kristin Berg och Marie Movert på Södra Älvsborgs sjukhus, skriver Expressen: ”Man blir ju ledsen och rädd när man ser de stora folksamlingarna som är nu. I Göteborg i helgen ska vi inte ens prata om. Det kommer att visa sig på något sätt i smittspridningen”, säger Movert till tidningen. 

Vi hör alltför många vittnesmål som dessa. Många svenskar har börjat leva som om pandemin var historia. Vi står för nära varandra, sitter trångt på restauranger, demonstrerar i tusental, håller stora fester, flanerar som tidigare i städerna, glömmer avstånden i kollektivtrafiken.

Det kommer inte att hålla. 

I dag, den 13 juni, hävs avrådan för icke nödvändiga resor enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd. Den nyheten fick stort genomslag när den presenterades.

Mindre har sagts om de budskap som också står på myndighetens hemsida: ”Rekommendationer som att stanna hemma vid minsta symtom och att hålla avstånd till andra blir än viktigare.”

Vi kan inte helt skylla på myndigheterna när vi missköter social distansering.

Pressen har varit stor på regeringen och myndigheterna att tillåta resor, inte minst under semestern. Det handlar om stora delar av Sverige som är beroende av turister, men också om vår egen vilja att leva som vanligt, att få åka till sommarstugan, att ta ett glas med vännerna.

Nu ser smittläget tack och lov bättre ut i Stockholm. Men det kan förändras snabbt – och på flera håll i övriga landet syns betydligt sämre trender.  

Det är inte osannolikt att det visar sig ha varit för tidigt att släppa på reserestriktionerna. Det vet vi inte, men vi vet att det till stor del hänger på oss själva. Om vi fortsätter att hålla disciplin, att tänka på hygien och avstånd, att ha den mentala coronagarden uppe – då klarar vi detta. Men om vi slappnar av är risken stor för nya virusvågor.

En sak är klar. Vi kan inte helt skylla på myndigheterna när vi missköter social distansering. ”Någon borde ha stoppat mig” är sällan en god ursäkt.

Däremot kunde regeringen göra det lättare att förstå och följa de rekommendationer som gäller. På torsdagen sa näringsminister Ibrahim Baylan (S) på en pressträff enligt Aftonbladet att ”de som inte har sjukdomssymtom eller tillhör riskgrupper kan sommarsemestra”. 

Hur gick det ihop med Folkhälsomyndighetens beslut att tillåta resor, gällde inte det även riskgrupper? Uttalandet fick statsepidemiolog Anders Tegnell att förtydliga till tidningen: Riskgrupper får resa, men i egen bil, inte kollektivt, och bör ”undvika nära sociala kontakter”. Varpå Baylans pressekreterare i sin tur fick ”förtydliga” en gång till i ett mejl till Aftonbladet. Räck upp handen, den som anser att tydligheten ökat. 

Turerna är alltför typiska för den svenska hanteringen av smittan. Motstridiga besked, oklarhet, en vaghet som är svår att omsätta i praktiskt vardagsliv.

Men avstånd fungerar. Låt oss stå kvar med två meters lucka. Även under sommarsemestern.

Ämnen i artikeln

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt