Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 21:13 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/riksdagen-kan-inte-onska-bort-valresultatet/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Riksdagen kan inte önska bort valresultatet

Foto: Fredrik Sandberg/TT

DN 30/6 2018. Vad Alliansen har visat upp är ett spel för att söka konflikt och befästa en blockpolitik som inte finns.

Här kommer vi, en enad borgerlighet! Så var det väl tänkt att veckans Alliansutspel skulle tolkas. De fyra hade dels pratat ihop sig om höstens talmansval i riksdagen. Dels var de redo att lansera en ny princip kring hur de olika utskottens ordförande utses.

Ett regeringsalternativ visade alltså tänderna. Morr. Och socialdemokrater skrek rakt ut. Men kort därpå: Ett sargat jämmer inom borgerligheten. För Alliansens enighet försvann på fredagen när Centerledaren Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund plötsligt tog tillbaka sitt ena besked.

Saken gäller Sverigedemokraternas eventuella rätt att få sitta som ordförande i något av riksdagens 15 utskott. Här har SD-ledamöterna hittills varit tredje hjulet. Ordförandeklubborna har skickats runt mellan och inom de gamla blocken. Någon klar regel för turordningen finns egentligen inte. Lilla KD har två poster, SD däremot ingen, vilket åtminstone M och KD alltså anser ohållbart.

Ett regeringsalternativ visade alltså tänderna. Morr.

Kan man fortsätta att frysa ut Sverigedemokraterna om de får 20 procent i valet? Är det renhårigt? Det är frågor som inte kan besvaras med ett kategoriskt: ”SD ska inte få någon makt.”

Vi kan backa bandet en kort bit. När Jimmie Åkessons parti kom in i riksdagen 2010 var frågan om det över huvud taget förtjänade platser i utskotten. Majoriteten bestämmer, som med det mesta i Sveriges riksdag. Den kunde ha ställt sig i vägen, men partierna tog sitt förnuft till fånga och släppte fram ledamöterna.

Ungefär samma debatt upprepades 2014 när Sverigedemokraterna gjorde anspråk på posten som andra vice talman. Praxis och gammal sed – men ingen lag – säger att tredje största parti har rätt att tillsätta funktionen. Alla förutom Vänstern accepterade till slut att SD skulle få platsen. Här drogs en gräns för de politiska manövrarna runt partiet.

Det var klokt. Sverigedemokraterna sitter där de sitter. De har fått sitt mandat och sin makt genom fria, allmänna val. Det innebär å ena sidan ingen som helst skyldighet för någon annan folkvald att öppna sitt sinne för partiets politik. Ingen måste samarbeta med SD. Å andra sidan krävs bibehållen respekt för demokratins rutiner.

Jan Björklund hävdade på fredagen att det aldrig var aktuellt för Alliansen att tillsammans med SD driva igenom en ny modell i utskottspresidierna. Vad som enligt honom i stället hade sagts var att frågan borde tas upp med Socialdemokraterna. En trovärdig förklaring. Om det inte vore för all förvirring, och de motstridiga budskapen.

Vad Alliansen har visat upp är ett spel för att söka konflikt och befästa en blockpolitik som inte finns.

Både talmansvalet och valet av ledamöter till riksdagens utskott står högt på dagordningen efter den 9 september. Det blir ett test av partiernas förmåga att hantera en valutgång utan entydiga vinnare. Att rena procedurfrågor får sådan uppmärksamhet är naturligtvis därför att de är en förlängning av den större frågan. Vem ska bilda regering?

Moderatledaren Ulf Kristersson skrev på fredagens DN Debatt om behovet av ett ”vuxet ledarskap” i det svåra parlamentariskt läge som han och alla andra väntar sig. I dagens DN-intervju talar Annie Lööf om behovet av samverkan över blockgränserna.

Men vad de har visat upp i veckan är ett ganska patetiskt politiskt spel för att söka konflikt och befästa en blockpolitik som inte finns. Synen på SD splittrar Alliansen. Det kan inte, ska inte, döljas.

”Vuxet ledarskap” borde se annorlunda ut. Riksdagens spelregler kan skrivas om, men det sker bäst i samförstånd. Talmannens partimedlemskap bör vara underordnat trovärdighet och erfarenhet. Varför sa de inte bara det?

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.