Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 17:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/roda-fanor-med-liberala-budskap-smattrar-pa-forsta-maj/

Ledare

Röda fanor med liberala budskap smattrar på första maj

Illustration: Magnus Bard

DN 30/4 2019. Denna första maj är avståndet större än någonsin mellan vad Socialdemokraterna säger och vad de gör. Det kanske är besvärligt för partiet, men definitivt bra för Sverige.

Rätta artikel

Första maj, första maj, varje sliten kavaj blir en mantel av strålande ljus. 

Och se! Där kommer ju årets demonstrationståg, på marsch från torg till torg, längs paradgator, mellan stenväggar som får slagorden att eka extra högt, i vinden som driver sitt spel med fanor och banderoller: Vår håg och vår hand röres fritt utan band, och vår blick är mot framtiden spänd.

Men vänta nu. Vad är det egentligen för slagord som ropas denna första maj 2019? Vad står det på fanorna? Man får kisa i vårsolen, men nu går det att urskilja orden:

”Sänk arbetsgivaravgifterna”, står det visst på ett plakat. På ett annat: ”Slopa värnskatten på höga inkomster”.

Några meter bakom partiledaren Stefan Löfven, som viftar med sina rosor till åskådarna, kan man urskilja en banderoll med texten ”Öppna för marknadshyror”. En annan kräver: ”Sänk företagarnas skatter”.

Nu hör man också vad som skanderas i leden. Alldeles bakom arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har en frejdig talkör dragit i gång: ”Las är ingen trevlig lag – ge näringslivet flera undantag!”

Och vad nu? Vad står det på den stora, röda flaggan snett bredvid Johansson, den som just bärs runt hörnet? ”Inskränk strejkrätten – utöka fredsplikten för arbetsgivare och arbetstagare!”

Även hos den nya utbildningsministern Anna Ekström har några tydliga slogans formulerats. ”Inga mobiler i våra klassrum, betyg ifrån fyran nu – hej!” ”Mera flit och ambition, stäng av elever som stör på lektion!”

Kan detta verkligen stämma? Ah, nu förstår vi: Detta är inte demonstrationståget som slår fast vad den socialdemokratiska regeringen vill göra med Sverige, någon gång, i en utopi, i den bästa av världar. 

Det här tåget berättar vad partiet faktiskt gör.

Som alltid på första maj går socialdemokraterna sida vid sida med stora skaror LO-medlemmar. Deras fanor ser lite annorlunda ut: Om man inte visste bättre skulle man kunna tro att de protesterar mot Partiet, inte med. På LO:s banderoller ser det faktiskt ut som att man kan läsa texten ”Ni ökar klyftorna i Sverige”.

Och alldeles märkligt är det inte, denna annars så märkliga första maj. Det var nämligen med just de orden som LO kommenterade januariavtalet samma dag som det blev klart.

Detta är inte tåget som slår fast vad S vill göra med Sverige. Det här tåget berättar vad partiet faktiskt gör.

Det har länge funnits en diskrepans mellan Socialdemokraternas paroller på arbetarrörelsens dag och vad partiet verkligen har för sig på regeringskansliet. När de täta leden sjunger ”Internationalen” brukar en vers smidigt glömmas bort, den som slår fast: ”Båd stat och lagar oss förtrycka, vi under skatter digna ner”.

Men i år är det nog mer förvirrande än någonsin – och tydligare än någonsin hur långt Socialdemokraterna är villiga att gå, vilka heliga politiska kor man är villig att slakta, för att till varje pris behålla makten.

Två grupper av åhörare längs marschvägen torde reagera på helt olika sätt när de ser det där tåget som berättar vilken politik Socialdemokraterna bildat regering på. 

Dels liberaler, som torde vara rätt nöjda över årets paroller och nu har att se till att de faktiskt omsätts i riktig politik. 

Dels de mer konservativa, som riskerar att få det allt svårare att förklara hur januariavtalet driver in Sverige i en socialistisk återvändsgränd.